Op dit moment is er een run op haardhout ontstaan. De oorzaak hiervan zijn de stijgende prijzen voor elektra en gas. Veel houtverkopers hebben nu al net zoveel verkocht als dat ze normaal gesproken tot december zouden doen.
Stijging energieprijs
Er zijn een aantal redenen waarom de energieprijzen op dit moment zo stijgen. De gasbergingen waren, door een vrij koud voorjaar, vrij leeg. In de zomer zijn deze door de hogere prijzen minder gevuld dan normaal. Daarnaast wordt er meer naar Azië gevaren door schepen met vloeibaar gas. In Azië betalen ze er meer voor.
Ook zorgt het einde van de beperkingen met betrekking tot COVID-19 voor een grotere vraag naar energie. Alles mag weer open en moet bijvoorbeeld verwarmd en verlicht worden.
In Nederland (Groningen) zelf wordt ook minder gas gewonnen. Hierdoor zijn we afhankelijker geworden van andere leveranciers. Daarnaast is de gaslevering vanuit Rusland op dit moment veel minder. Rusland kan op deze manier de druk opvoeren om de Nord Stream 2 (een nieuwe, omstreden gaspijpleiding) snel in gebruik te kunnen nemen. Ook in Europa zijn er een aantal kolen- en kerncentrales gesloten. De vraag naar gas (onder andere om elektriciteit op te kunnen wekken) stijgt hierdoor enorm, terwijl de levering van gas door bovenstaande redenen moeilijker wordt. Het gevolg hiervan is een forse stijging van de prijs.
Run op haardhout
De energieprijzen dreigen naar recordhoogte te stijgen dus mensen gaan op zoek naar een alternatief: haardhout. Het is een uitdaging voor houtverkopers om aan de vraag naar haardhout te voldoen. Het hout wordt vaak gehaald uit Oost-Europese landen (Oekraïne, Servië, Wit-Rusland) en ook daar is er schaarste. Voor elke gekapte boom moet een nieuwe boom geplant worden, dus er kunnen niet lukraak bomen gezaagd worden. Inkopen van hout wordt op dit moment ook duurder. Deze prijzen moeten doorberekend worden aan de klant. Dit zorgt voor heel wisselende houtprijzen. Sommige producten zijn wel 20 tot 30 euro duurder geworden (per pallet). Klanten kiezen hierdoor vaker voor goedkoper hout.
Hout stoken wordt afgeraden
Milieu Centraal (een onafhankelijke voorlichtingsorganisatie) vindt deze stijging in de verkoop van haardhout een slechte ontwikkeling. Je krijgt bijvoorbeeld schadelijke stoffen in en rondom het huis als je hout stookt. Dit is niet goed voor de gezondheid van het eigen gezin en de mensen die om je heen wonen. Er komen onder andere zware metalen, fijnstof en PAK (kankerverwekkende koolwaterstoffen) vrij bij de verbranding van hout.
Daarnaast is duurzaamheid ook een factor. 90% van de warmte die een open haar genereerd gaat de schoorsteen uit. Ditzelfde geldt voor 20 tot 40 procent bij een houtkachel. Ook is een haard niet goedkoop in aanschaf en deze kan nooit dienen als hoofdverwarming. Milieu Centraal raadt dan ook aan om het geld te stoppen in het verduurzamen van de woning in plaats van het aanschaffen van een haard.
Milieu Centraal heeft ook een aantal algemene tips om te besparen op energiekosten:
- Je kunt zo’n 240 euro besparen door in de winter alleen de ruimtes te verwarmen waar je veel bent, en de deuren dicht te houden.
- Het scheelt ook zo al 80 euro als je de slaapkamer niet verwarmt.
- De thermostaat instellen op 15 graden bespaart je 180 euro per jaar.
Wat je deze winter ook gaat doen, zorg ervoor dat je er warm bij zit. Geniet van de wintermaanden, met een lekkere kop chocolademelk en een fleecedeken, kijkend naar jouw favoriete Netflix serie.