spot_imgspot_img

Stookalert om de houtkachel verantwoord te stoken

Even checken dus of vandaag een goede dag is om hout te stoken. De luchtkwaliteit hangt nauw samen met het verbranden van hout. Zo heeft het stoken van een houtkachel of het verbranden van hout in het algemeen invloed op de lucht. Wanneer de luchtkwaliteit slecht is, of er ongunstige weersomstandigheden zijn, geeft het RIVM een stookalert uit.

Stookalert

Het stookalert is een bericht van het RIVM. Wanneer dit uitgegeven wordt, wordt er opgeroepen om geen hout te stoken. Hierbij gaat het vooral om particulier hout stoken. Voor bedrijven geldt dit alert niet. De oproep is ook niet bedoeld voor particulieren die als hoofdverwarming gebruik maken van hout. Het gaat er echt om dat de mensen die naast de centrale verwarming gebruik maken van een houtkachel, dit op deze momenten niet doen.

Houtverbranding

Het verbranden van hout is over het algemeen schadelijk. Tijdens deze verbranding komen er meerdere schadelijke stoffen vrij. Denk hierbij aan fijnstof, PAK’s, benzeen en koolmonoxide. Deze stoffen hebben invloed op de luchtkwaliteit. Wanneer de luchtkwaliteit al niet goed is, zorgt hout stoken voor een nog viezere lucht.

De rook die vrijkomt bij het verbranden van hout is voor iedereen ongezond. In het bijzonder voor ouderen, kinderen en mensen met luchtwegaandoeningen of hart- en vaatziekten. Uiteindelijk is een slechte luchtkwaliteit voor iedereen onwenselijk en wil je als land en provincie snel van vieze lucht af.

Naleven Stookalert

Het is maar de vraag of mensen echt stoppen met stoken wanneer het alert uitgaat. Volgens het RIVM schrijven steeds meer mensen zich in voor het alert, waarbij ze een melding krijgen wanneer deze in hun provincie geldt. Toch zitten er verder geen sancties op stoken tijdens een stookalert. Er is geen verbod op het stoken, waardoor het onduidelijk is of mensen het stookalert echt naleven.

Meer over

Net binnen

spot_imgspot_img
Nederland
lichte regen
8.9 ° C
9.5 °
8 °
91 %
9.2kmh
100 %
wo
9 °
do
13 °
vr
7 °
za
7 °
zo
9 °
spot_imgspot_img