Afkickverschijnselen van stoppen met roken

Wat zijn de afkickverschijnselen van stoppen met roken voor je gezondheid? Deze vraag hoeft gelukkig niet te worden beantwoord daar we daar nu wel van bewust zijn. Na een lange strijd door mensen die gevochten hebben voor onze gezondheid is de macht van de machtige sigaretten lobby in ons land gebroken.

2,2 miljard aan accijnzen

Doordat de staatskas (nog jaarlijks) vanuit de verkopen van tabak rijk wordt gevuld met zo’n 2,2 miljard aan accijnzen is dat niet gemakkelijk om het roken geheel uit te bannen en je kunt je afvragen wat er voor de politiek belangrijker is de gezondheid van de staatskas of de gezondheid van de bevolking.

Door de machtige sigaretten fabrieken wordt echter nog genoeg verdiend aan derde wereld landen waar ze hun marktaandeel op gericht hebben.

Hier veroveren ze nog steeds meer terrein door onwetendheid van de bevolking. Duidelijk is hier in de welvarende landen het roken gelukkig sterk aan het afnemen is en we ons meer gaan bezig houden met oorzaak en gevolg in de gezondheidszorg. Ofwel bij de bron en preventief! In de lucht zitten nog veel meer gevaarlijke stoffen van onze industrie, verkeer maar denk ook aan de luchtverontreiniging die in de lucht komt door het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Door de luchtstroming komen deze gevaarlijke stoffen ook naar de bebouwde kom en vormen een gevaar voor de volksgezondheid. Stoffen in de sigarettenrook kunnen de kans vergroten op vele aandoeningen zoals longkanker, hart-en vaatziekte, COPD etc.

Maar vergeet niet dat andere stoffen in de lucht zoals roet van diesels vergelijkbare gezondheidsproblemen kunnen mee brengen. Kleine hoeveelheden vervuilde lucht kunnen ook schadelijk worden op de lange duur, doordat ze niet zo gemakkelijk weer uit het lichaam. Ook kunnen kleine beschadigingen aan onze hersenen of zenuwstelsel uiteindelijk blijvende en gevaarlijke beschadigingen vormen indien je er te lang aan blood gesteld wordt.

Is de e-sigaret beter gezonder dan roken?

Door over te stappen van de klassieke tabak sigaret naar een E-sigaret is het absoluut zeker dat de schade voor de gezondheid aanzienlijk wordt teruggebracht…..maar dat is het wel mee gezegd.

Hoewel de e-sigaret minder ongezond is dan tabakssigaretten, bevat de damp van e-sigaretten een aantal ingrediënten en chemische onzuiverheden in hoeveelheden die schadelijk zijn voor de gezondheid.

Risico’s

Elektronische sigaretten verdampen een vloeistof die meestal nicotine en een smaakstof bevat. De schadelijke stoffen in e-sigaretten zijn onder andere nicotine, propyleenglycol, glycerol, aldehyden, nitrosamines en metalen. Inhalatie hiervan kan leiden tot irritatie en schade aan de luchtwegen, hartkloppingen en een verhoogde kans op kanker. Vooral zware gebruikers hebben een grote kans op problemen met hun luchtwegen. Stoppen met roken kan en je zal er uiteindelijk niks aan missen.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen