Nederland heeft 195 miljard euro nodig om het stroomnet te verbeteren. Duizenden bedrijven op de wachtlijst door groeiend elektriciteitsverbruik en zonne- en windenergie.
Grote investeringen nodig voor stabiel stroomnet
De komende jaren is een investering van 195 miljard euro noodzakelijk om het stroomnet in Nederland te versterken. Dit blijkt uit een recent ambtelijk advies, zo meldt De Telegraaf. Dit bedrag is onder meer nodig om kabels te verzwaren en extra transformatorhuisjes te bouwen. De netbeheerders kwamen vorig jaar al tot dezelfde conclusie en waarschuwden dat de kosten voor stroom in 2040 twee tot vier keer zo hoog kunnen zijn als nu.
Elektriciteitsverbruik in Nederland
Het elektriciteitsverbruik in Nederland zal richting 2050 verviervoudigen. Dit komt grotendeels door de groeiende afhankelijkheid van zonne- en windenergie. De overstap naar duurzame energie zorgt voor extra druk op het stroomnet, dat nu al tegen zijn grenzen aanloopt. Dit heeft directe gevolgen voor bedrijven die wachten op een zwaardere stroomaansluiting.
Duizenden bedrijven op de wachtlijst
Op dit moment staan ongeveer 10.000 bedrijven op de wachtlijst voor een zwaardere aansluiting op het stroomnet. Dit belemmert de groei van ondernemingen en de bouw van nieuwe woningen. Zonder de nodige investeringen dreigt Nederland jaarlijks 10 tot 40 miljard euro aan economische opbrengsten mis te lopen.
Netbeheerders en infrastructuur
Netbeheerders pleiten voor versnelde aanpassingen in de infrastructuur. Door de aanleg van extra transformatorhuisjes en het uitbreiden van het netwerk kunnen knelpunten worden opgelost. De huidige situatie maakt duidelijk dat zonder structurele verbeteringen bedrijven en huishoudens in de toekomst vaker te maken krijgen met stroomtekorten.
Stabiele energievoorziening
Naast investeringen in de fysieke infrastructuur wordt gekeken naar innovatieve oplossingen om het stroomnet efficiënter te benutten. Slimme netwerken en betere opslagtechnologieën kunnen helpen om vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen. Ook moeten beleidsmakers keuzes maken over de verdeling van capaciteit en de versnelling van vergunningsprocedures.