spot_imgspot_img

Stroperij dwingt olifanten tot razendsnelle evolutie

Vrouwtjesolifanten minder vaak geboren met slagtanden door stropers. Door de razendsnelle evolutie van de Afrikaanse olifant.

De Afrikaanse olifant kennen we van zijn grote witte ivoren slagtanden. Maar in Mozambique worden opvallend veel olifantenvrouwtjes geboren zonder slagtanden. Volgens wetenschappers komt dat door de stroperij in Afrika.

Voedsel zoeken in de natuur

Maar zonder die slagtanden is voedsel zoeken wel lastig. Ze worden gebruikt om wortels op te graven, schors van bomen te halen en bij het verdedigen van hun territorium. Slagtanden zijn dus handig voor de olifant, maar ook een bedreiging op het voortbestaan van de olifanten.

Heel veel olifanten zijn slagtandloos geworden. Volgens wetenschappers komt het door de ivoorjacht van de vorige eeuw in Afrika. In dertig jaar tijd, toen de burgeroorlog in Mozambique woede, is de populatie echt enorm achteruit gegaan.

Vrouwtjesolifanten

Ze hebben in een korte tijd ontdekt dat het aandeel vrouwtjesolifanten met slagtanden in de Mozambikaanse olifantenpopulatie sterk is afgenomen.

De wetenschappers denken dat uiteindelijk de slagtanden weer terug komen! En kunnen we de prachtige dieren nog in toekomst bewonderen.

Meer over

Net binnen

spot_imgspot_img
Nederland
bewolkt
14.9 ° C
16.3 °
13.9 °
76 %
6.6kmh
100 %
zo
14 °
ma
10 °
di
11 °
wo
10 °
do
7 °
spot_imgspot_img