Struikrovers redden tuinplanten van de sloop

Wanneer oude huizen plaatsmaken voor een nieuwe woonwijk wordt natuurlijk niet enkel het huis met de grond gelijk gemaakt, maar ook de tuin. En in deze tuin staan meestal nog een hele hoop mooie planten en struiken die makkelijk op een andere geschikte plek  geplant kunnen worden. Struikrovers zijn mensen die planten redden van huizen en tuinen die gemerkt zijn voor de sloop om zo andere mensen mooie planten en struiken te bezorgen.

Huisje boompje tuintje

Iedereen wil een tuin om fier op te zijn. We kopen mooie planten aan, we zaaien prachtige bloemen. Toch is het onmogelijk om bloemen en planten te verhuizen wanneer jij je huis verkoopt aan een projectontwikkelaar – ofwel…..

Wanneer een huis verkocht wordt aan een projectontwikkelaar die er dan een nieuwe wijk realiseert, belanden de meeste planten en struiken op de composthoop of in de verbrandingsoven. Omdat het bouwen en uitplannen van een nieuwe wijk vaak huidige percelen overschrijdt is het voor de projectontwikkelaar en aannemer namelijk onmogelijk om bomen en struiken te laten staan voor de nieuwe eigenaar.

Op die manier worden de bloemen, planten en struiken waarin de vorige eigenaars zoveel tijd en liefde gestoken hebben compleet verwoest.

Samen met de buurt planten redden

Struikrovers zijn mensen die samen met de buurt planten redden uit tuinen van huizen die gesloopt moeten worden. Vaak staan er in deze tuinen namelijk nog erg mooie bloemen, planten en struiken die nog erg lang kunnen leven en heel mooie bloemen geven.

Door de planten uit te graven en een nieuw plekje in de wijk te geven red je op zich niet enkel deze struiken en bloemen maar kan je ook de wijk mooi opfleuren. Zo kan je bijvoorbeeld mooie hortensia’s redden of een druivelaar opspitten om in je eigen tuintje te plaatsen.

Struikroven is goed voor de biodiversiteit

Struikroven is ook erg goed voor de biodiversiteit. Wanneer een huis of een tuin gesloopt wordt moeten de insecten en de vogels natuurlijk ergens naartoe. De tuinen van de nieuwe huizen in de wijk die boven op de gesloopte huizen en tuinen gebouwd worden hebben heel wat tijd nodig om te groeien, om volwassen te worden. Door te struikroven en struiken te redden kan jij de biodiversiteit in jouw buurt groter maken en vogels en insecten een mooie nieuwe thuis geven.

Struikroven – wel even eerst toestemming vragen!

Wanneer ook jij graag aan struikroven wil gaan doen bij huizen die gesloopt worden is het best dat je wel even toestemming vraagt. Het betreden van deze huizen kan namelijk gezien worden als inbreken, een feit waar zware boetes op kunnen staan.

Je kan toestemming vragen aan de projectontwikkelaar en aan de lokale autoriteiten. Op die manier ben je er zeker van dat je tijdens het struikroven niets illegaals doet.

Hoe aan struikroven beginnen?

Wil jij ook planten redden uit tuinen van huizen die klaar zijn voor de sloop? Zijn er bij jou in de buurt ook huizen die gesloopt gaan worden om een nieuwe wijk te bouwen? Trommel dan alvast mensen uit de buurt op om samen met jou te gaan struikroven.

Zoals hierboven reeds aangehaald ga je natuurlijk wel even toestemming moeten vragen om te gaan struikroven. Dit kan bij de projectontwikkelaar en natuurlijk ook bij de lokale autoriteiten zoals de gemeente. Artikel gaat verder onder de nieuwsfoto.

Daarnaast zou je ook plantenpotten moeten aankopen of moet je een heleboel grote stevige vuilniszakken meenemen waarin je de planten kan vervoeren. Breng zeker ook een spade mee, een klein handschepje en stevige handschoenen zodat je makkelijk en snel planten, struiken en bloemen uit de grond kan lichten.

Vergeet ook niet dat vele handen licht werk maken. Trommel desnoods je hele buurt, je vrienden en je familie op om samen planten te gaan redden met struikroven.

Waar gaan de planten naartoe?

Natuurlijk kan je geen honderden planten in een kleine tuin gaan opslaan. Het is dan ook erg belangrijk dat je genoeg mensen laat weten dat je gestruikroofde planten in de aanbieding hebt. Het leuke aan struikroven is dat je meteen vaak ook erg volwassen planten kan uitdelen wat wil zeggen dat je geen jaren meer hoeft te wachten tot een struik de juiste dikte heeft of mooi begint te bloeien.

Stop desnoods foldertjes in de brievenbussen in de buurt, organiseer een tuinfeest om planten uit te delen of contacteer de lokale krant om mensen er attent op te maken dat jij mooie planten weggeeft aan mensen die graag een bloem, plant of struik redden.