Studenten en docenten protesteren in Tilburg tegen bezuinigingen op onderwijs, na annulering van een landelijke actie in Utrecht.
Tilburg komt in actie
In Tilburg kwamen vandaag studenten en docenten bijeen om te protesteren tegen de aangekondigde bezuinigingen in het hoger onderwijs. Deze actie vond plaats nadat het landelijke protest in Utrecht werd afgelast uit vrees voor een mogelijke kaping door de Pro-Palestina-beweging. De lokale organisatoren in Tilburg wilden echter niet stil blijven en besloten tot een eigen protest, waarbij zij zich sterk maakten voor het behoud van het onderwijsbudget. Op donderdag 14 november vulden meer dan honderd demonstranten het Professor de Moorplein naast de campus om hun stem te laten horen.
Bezuiniging raakt onderwijs
Het geplande landelijke protest was bedoeld om aandacht te vragen voor de bezuiniging van 1 miljard euro op het hoger onderwijs. Dit bedrag moet volgens de demonstranten snel van tafel om de kwaliteit en toegankelijkheid van het onderwijs te waarborgen. In Tilburg hielden de deelnemers spandoeken omhoog met slogans als “Education! Not EduCUT!” en “Wij protesteren voor ieders recht op leren.” De studenten en docenten willen met deze actie aangeven dat het onderwijs een essentieel recht is dat beschermd moet worden.
Afgelasting landelijk protest
Het was aanvankelijk de bedoeling dat veel studenten en docenten uit Brabant naar Utrecht zouden afreizen om deel te nemen aan het landelijke protest. Echter, burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht besloot de demonstratie te annuleren uit angst voor een gewelddadige kaping door activisten van de Pro-Palestina-beweging. Deze afgelasting kwam voor veel demonstranten onverwachts, zo vertelt Thijs Jansen van de studentenvakbond F.U.S.T. “We moesten het voornamelijk via de NOS vernemen,” aldus Jansen. “We hebben daarna hard gewerkt om in Tilburg alsnog een protest op te zetten, omdat wij ons niet zomaar laten tegenhouden.”
Een walk-out in Tilburg
Het protest in Tilburg werd georganiseerd als een zogenoemde ‘walk-out’. Vanaf het Professor de Moorplein liepen de demonstranten in een rechte lijn naar de brug bij de universiteitsbibliotheek. Hier werden toespraken gehouden, onder andere door student Lisanne Stone en hoogleraar prof. dr. Maureen Sie. Stone richtte zich tot de menigte met een krachtige boodschap: “Ik begrijp dat we boos zijn. Ik ben ook boos. Maar laten we ons niet leiden door die boosheid.” Haar woorden werden met applaus ontvangen en zorgden voor een gevoel van verbondenheid onder de aanwezigen.
Symbolische speeches op de brug
Nadat Lisanne Stone het woord had gevoerd, nam prof. dr. Maureen Sie de megafoon over en sprak zowel in het Nederlands als Engels. Haar boodschap was simpel maar krachtig: “Wij zijn hier om een signaal af te geven. Het onderwijs is onze toekomst, en daar moeten we voor opkomen.” Sie’s woorden werden met gejoel en applaus ontvangen door de studenten, die zich gesteund voelden door hun professoren in de strijd om behoud van onderwijsgelden. Ook hingen aan de brug spandoeken en leuzen, wat de sfeer van verzet versterkte.
Live debat in de collegezaal
Nadat de speeches waren afgelopen, trokken de demonstranten richting een collegezaal, waar een live-uitzending van het debat in de Tweede Kamer over de onderwijsbezuinigingen op groot scherm werd vertoond. Hier luisterden de studenten en docenten ademloos naar de argumenten van politici over het onderwerp. Voor de aanwezigen was dit een belangrijk moment; de woorden die in Den Haag werden uitgesproken, konden direct invloed hebben op hun toekomst en die van het hoger onderwijs in Nederland.
Brabant toont betrokkenheid
Met deze actie laat Tilburg zien dat het hoger onderwijs hen aan het hart gaat. Waar de landelijke actie werd afgelast, besloten zij lokaal in actie te komen. Dit protest weerspiegelt de betrokkenheid van Brabantse studenten en docenten en hun vastberadenheid om op te komen voor hun rechten. De actie in Tilburg mag dan wel kleinschaliger zijn geweest dan de landelijke manifestatie, maar de boodschap was even duidelijk: er moet geïnvesteerd worden in onderwijs, niet bezuinigd.