spot_imgspot_img

Subsidie voor warmtepomp helpt vergroening van woningen in Tilburg

TILBURG – In de eerste helft van dit jaar hebben huiseigenaren in Tilburg 315 keer subsidie ontvangen voor de aanschaf van een warmtepomp. Dit resulteerde in een totaalbedrag van 1.810.721 euro, volgens nieuwe gegevens van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Subsidie

Huiseigenaren kunnen een subsidie aanvragen bij de RVO na de aanschaf en installatie van een warmtepomp. De subsidie varieert tussen de 500 en 12.000 euro, afhankelijk van het type pomp.

Sinds 2016 is er in totaal 16,2 miljoen euro aan subsidie warmtepompen verstrekt in Tilburg, verdeeld over 1943 huiseigenaren. Dit aantal ligt lager dan het landelijke en Noord-Brabantse gemiddelde.

Milieu

Het gebruik van een warmtepomp is een milieuvriendelijker alternatief voor de traditionele cv-ketel op aardgas. Dankzij het apparaat dat warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater haalt, kan een woning efficiënt verwarmd worden.

Lagere gasprijs

De trage toename van subsidie warmtepomp in Tilburg volgt de landelijke trend. Begin dit jaar kelderde de verkoop van warmtepompen door de dalende gasprijs, waardoor de terugverdientijd van de apparaten langer werd en consumenten terughoudender werden.

Politieke veranderingen

Regeringspartijen zoals PVV, VVD, NSC en BBB streven ernaar om de verplichting om vanaf 2026 cv-ketels te vervangen door warmtepompen te schrappen. Daarnaast zorgen warmtepompen voor een grotere belasting op het elektriciteitsnet. In april adviseerde Utrecht bijvoorbeeld om geen volledig elektrische warmtepompen te installeren.

Toekomstige cijfers

Omdat de subsidie pas wordt verstrekt als de warmtepomp daadwerkelijk is geïnstalleerd, is de daling in de verkoopcijfers nog niet volledig zichtbaar in de huidige cijfers. Dit kan echter de komende tijd veranderen naarmate de impact van de lagere gasprijs en politieke beslissingen duidelijker wordt.

Deel artikel

Meer over

Net binnen

Nieuws Vandaag
Nederland
bewolkt
17.5 ° C
19.5 °
16.7 °
87 %
6.5kmh
98 %
di
17 °
wo
21 °
do
24 °
vr
27 °
za
27 °
spot_imgspot_img