Stoptober om succesvol samen te stoppen met roken

Bewolking

Ruim 75% van de rokers in Nederland heeft de wens om (op korte termijn) te stoppen met roken. Elke roker weet dat het gebruik van tabak gevaarlijk is voor de gezondheid en zelfs dodelijk. Ieder jaar overlijden er dan ook ongeveer 20.000 rokers aan de gevolgen van roken. Ondanks veel rokers wel willen stoppen lukt het ze niet, ze zijn verslaafd en denken het roken nodig te hebben en niet zonder te kunnen. Veel gestopte rokers weten inmiddels dat het een ontlasting is om te zijn gestopt te zijn met roken en voelen zich geestelijk en lichamelijk veel beter. Ook hun conditie is beter en ze houden maandelijks soms wel 200 euro over, die ze anders in de lucht hadden doen verdwijnen.

Hoe kom je er af?

Wel dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan! Mensen die verslaafd zijn hunkeren naar rookwaar en zelfs een E-Sigaret is niet ongevaarlijk en bestaat zeker niet alleen uit waterdamp met een smaakje alleen. Hard en vaatziekte en zelfs kanker worden met een E-sigaret niet uitgesloten en ook deze E-sigaret bevat in Nederland 20 mg nicotine en in de USA zelfs tot 60 mg, waardoor je zelfs verslaafd kan raken. Het mag dan minder schadelijk zijn dan tabak, het blijft erg ongezond.

Hoe dan wel?

Nicotine pleisters? Ter ondersteuning bij het stoppen wordt vaak gebruik gemaakt van nicotine pleisters. Nicotine pleisters werken echter minimaal, omdat je nog steeds via de pleisters een bepaalde hoeveelheid nicotine in je bloed krijgt. Wel kan je hierdoor met ondersteuning van andere of professionals hiermee proberen om te stoppen. Niet zelden zie je mensen met nicotine pleisters roken en dat is dan dubbel op! Kortom door de pleisters zal de nicotine afnemen, maar de drang naar een sigaret zal blijven bestaan. Het is vaak onvoldoende gebleken om zonder extra hulp te stoppen met roken deze pleisters.

Hulp uit je omgeving of professionele hulp werkt het beste

Soms heb je veel mensen in je omgeving nodig die je steunen bij het stoppen met roken. Zo moet er voldoende afleiding zijn en zou je niet met mensen moeten omgaan die in jou aanwezigheid roken. Soms zelfs maanden later na het stoppen kan dat de oorzaak zijn dat je opnieuw wordt verleid om te gaan roken.

Professionele hulp of in groepsverband

Zo kan de zorgprofessional van het Trimbos Instituut  een belangrijke rol spelen om wel te kunnen stoppen. Zij kunnen je motiveren en begeleiden bij stoppen met roken. Het Trimbos-instituut hebben bewezen dat door het ondersteunen met begeleiders van verslaafde rokers effectief is en helpen ook mensen die inmiddels al gestopt zijn om niet meer opnieuw te beginnen.

Maand oktober is de Stoptober 28 dagen niet roken

Op vrijdag 6 september startte de inschrijving van de landelijke campagne van het Trimbos-instituut, voor mensen die in de maand november 2019 willen stoppen met roken. De actie wordt dit jaar voor de zesde keer georganiseerd door onder meer KWF Kankerbestrijding, de Hartstichting en het Longfonds. De actie is er op gericht om samen te stoppen en heeft als doel om rokers te stimuleren om in oktober 28 dagen te stoppen met roken. De campagne wordt dan ook breed gedeeld via Facebook, Twitter en Instagram, waar je eenvoudig contact kan maken met medestoppers. Via de Stoptober-app kunnen deelnemers bovendien een community van stoppers aanmaken – bijvoorbeeld via de voetbalclub, buurtvereniging of met collega’s. Verder biedt de app ondersteuning via dagelijkse, positieve berichten die aanmoedigen en helpen om vol te houden – ook als het even wat minder gaat. De app is vanaf 26 september te downloaden en kan, indien gewenst, vervolgens het hele jaar worden gebruikt ter ondersteuning. Ga voor meer informatie naar het Trimbos-instituut.

28 dagen is nog niet lang genoeg gebleken

Uit onderzoek blijkt dat 28 dagen net lang genoeg is om te ervaren wat de positieve effecten zijn van stoppen met roken. De meeste ontwenningsverschijnselen zijn dan achter de rug. Bovendien is een periode van 28 dagen goed te overzien. Ook is de kans om blijvend te stoppen met roken maar liefst vijf keer groter als je het 28 dagen volhoudt dan wanneer je die 28 dagen niet haalt.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen