spot_imgspot_img

Supermarktconcern Jumbo ziet winst fors dalen

Het afgelopen jaar heeft supermarktconcern Jumbo een aanzienlijke daling van 70 procent in winst ervaren. De winst bedroeg slechts 22 miljoen euro, wat een aanzienlijke afname is ten opzichte van het voorgaande jaar.

Gestegen kosten en verlies marktaandeel

Jumbo benadrukt dat diverse kosten zijn gestegen, waaronder loonkosten, huur, energie en investeringen voor verduurzaming. Bovendien heeft het bedrijf opnieuw marktaandeel verloren, wat als een zorgwekkende ontwikkeling wordt gezien. Het bedrijf erkent de noodzaak om deze trend te keren.

Afzien van dividenduitkering door eigenaren

De eigenaren van Jumbo, de familie Van Eerd, hebben besloten af te zien van dividenduitkering vanwege de uitdagende marktomstandigheden en de druk op het bedrijfsresultaat.

Winkeldiefstallen en financiële impact

Het bedrijf heeft te maken gehad met aanzienlijke winkeldiefstallen, wat resulteerde in een verlies van 100 miljoen euro. Dit bedrag overstijgt zelfs de behaalde winst. Als reactie hierop experimenteert Jumbo met de inzet van slimme camera’s om diefstal tegen te gaan.

Leiderschapswisseling

Jumbo heeft een turbulent jaar achter de rug, waarin topman Frits van Eerd werd aangehouden in een witwasonderzoek. Na een tijdelijke stop als bestuursvoorzitter werd zijn vertrek definitief, waarna Ton van Veen het stokje overnam. Het bedrijf heeft 2023 bestempeld als een periode van “transitie”, waarin een grondige zelfanalyse plaatsvond.

Omzet en prestaties in België en La Place

Ondanks de winstdaling rapporteerde Jumbo een omzet van 11 miljard euro, iets hoger dan het voorgaande jaar. De Nederlandse supermarkten blijven de belangrijkste inkomstenbron, terwijl de vestigingen in België en restaurantketen La Place minder bijdragen. La Place behaalde een omzet van 134 miljoen euro.

Toekomstplannen en heroverwegingen

Jumbo heeft aangekondigd minder nieuwe filialen in België te openen dan eerder gepland. Het oorspronkelijke doel van honderd nieuwe winkels is bijgesteld naar “circa vijftig” filialen. Wat betreft La Place is het “strategisch belang heroverwogen”, waardoor de keten “meer op afstand” is gezet, met een daling van de merkwaarde als gevolg.

Meer over

Net binnen

spot_imgspot_img
Nederland
lichte regen
6.1 ° C
7.3 °
5 °
89 %
9.1kmh
100 %
di
11 °
wo
10 °
do
10 °
vr
11 °
za
11 °
spot_imgspot_img