Sushi ongezond door kwikverontreiniging van tonijn

Giftige sushi van bedreigde tonijn. Het kan niet slechter blauwvintonijn bevat gevaarlijke hoge concentratie kwik. De allerduurste sashimi variant van de ernstig bedreigde blauwvintonijn is giftig.

Amerikaanse onderzoekers van de universiteit van Colombia troffen in 100 tal sushi monsters uit 54 restaurants hoge concentraties kwik aan. Met ‘DNA-barcoding’ kunnen ze aan de hand van de soort bepalen hoe giftig een stukje sashimi is.

Hoe groter de tonijn, hoe groter de kwikverontreiniging

De allerduurste sushivarianten Akamai wordt gemaakt van blauwvin tonijn, heeft de hoogste kwikconcentratie. De gemiddelde hoeveelheid kwik per enkele portie Akamai oversteeg al ruim de door diverse organisaties, zoals de Europese Commissie en de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, maximum dagelijkse veilige hoeveelheid kwik. En er waren zelfs uitschieters naar bijna de dubbele hoeveelheid.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen