spot_imgspot_img

Het nieuwe Talentencentrum in Bavel

Het nieuwe Talentencentrum in Bavel, het duurt even maar dan heb je ook wat! De eerste stappen naar de bouw van een nieuw integraal kindcentrum werden al in 2016 gezet. Vanaf het haalbaarheidsonderzoek tot aan de oplevering kostte het 5 jaar om de plannen te realiseren, maar nu is het dan eindelijk zo ver. De laatste noodgebouwen zijn verwijderd en de sloop van het laatste pand zal volgende week van start gaan.

Hoe het plan tot stand kwam

Zowel BS de Spindel als OBS de Toermalijn en Kober Kinderopvang zaten in verouderde gebouwen. Door groei van de populatie werd ook ruimtegebrek een probleem. Omdat de locaties al zo dicht bij elkaar stonden is het idee ontstaan om de handen in één te slaan en een toereikende nieuwbouw te realiseren in Bavel waarin zij allen samenkomen: Het nieuwe Talentencentrum van Bavel.

Het gebouw moet aan een hoop eisen voldoen en er zijn drie partijen die het met elkaar eens moesten worden. Zo zijn ruimte, eenheid en duurzaamheid grote pijlers geworden waar men rekening mee moest houden en wat geleid heeft tot het gebouw dat in 2021 eindelijk in gebruik genomen zal worden.

Wat er aan vooraf ging

In 2016 is er een haalbaarheidsonderzoek gehouden over de plannen, en hoewel deze een positief resultaat naar voren bracht, gingen er nog jaren overheen voordat betrokkenen ook maar iets van de grote veranderingen zouden gaan merken.

Eind 2019 is men dan eindelijk gestart met de sloop van het gebouw waar de kinderopvang in gehuisvest was. Peuterspeelzaal Humpie Dumpie, BSO ’t Parapluutje en kinderdagverblijf Dribbel verhuisden naar hun tijdelijke onderkomen bij OBS de Toermalijn zodat hun oude vertrouwde gebouw tegen de vlakte kon gaan. Ook een deel van BS de Spindel ging plat en de verwachting was dat men het nieuwe gebouw in de kerstvakantie van 2020 in gebruik kon gaan nemen. Helaas was dit niet het geval en liep het project vertraging op.

Huidige stand van zaken

Nu, in de zomer van 2021 lijkt het dan eindelijk zover, het nieuwe gebouw aan de Pastoor Doensstraat in Bavel kan bijna in gebruik genomen worden.

Afgelopen week waren er meerdere chauffeurs met hun voertuigen aanwezig om de geplaatste noodlokalen te verwijderen. Het was belangrijk dat de noodlokalen niet beschadigd zouden raken tijdens het verwijderen omdat deze elders in Nederland of Europa opnieuw in gebruik genomen zullen worden. Met een hijskraan werden de lokalen op vrachtwagens gezet en klaargemaakt voor vervoer waarna zij naar, voor ons, onbekende bestemming vertrokken.

Vele meters aan elektriciteitskabels en rioolbuizen zijn vervolgens losgekoppeld en verwijderd. Eerst werden ze op een grote hoop bij elkaar gegooid waarna ze afgevoerd zijn. Dit maakt dat de afronding van dit project ook voor buurtbewoners nu duidelijk zichtbaar is. Vele maanden werden bouwvoertuigen, geluidsoverlast en een rommelige omgeving gedoogd. Nu is het moment daar, dat het normale leven in de buurt weer opgepakt kan worden.

Het ingehuurde verhuisbedrijf bracht vorige week alle spullen al naar het nieuwe gebouw, dus niets lijkt de start van het nieuwe schooljaar in deze vernieuwde omgeving nog in de weg te staan.

Wat biedt het nieuwe Talentencentrum in Bavel

In dit nieuwe Talentencentrum vinden we twee scholen en een complete kinderopvang. Samen slaan zij de handen ineen om kinderen van 0 t/m 14 jaar een goede basis te bieden. Het begint al bij Kober Kinderopvang die niet alleen kinderopvang en een peuterspeelzaal zullen hebben in het nieuwe gebouw, maar ook buitenschoolse opvang. Deze BSO zorgt op een natuurlijke wijze voor verbinding tussen Kober en de beide basisscholen, doordat deze kinderen tijdens lesuren verbonden zijn aan hun basisschool en daarna, binnen hetzelfde gebouw, gebruik kunnen maken van de zorg en faciliteiten die Kober biedt.

Hoewel iedere partij zijn ruimtes naar eigen wens en inzicht aan mag kleden en in mag richten, is de basis in het gebouw gelijk. Door het hele pand is bijvoorbeeld gebruik gemaakt van dezelfde kleuren waardoor er eenheid ontstaat. Alle partijen zijn zelfstandig en hebben een eigen visie, maar werken met elkaar samen om het beste aan de kinderen te kunnen bieden.

Duurzaam bouwen

Omdat de gebouwen waar deze drie partijen vandaan komen zo enorm verouderd waren, is er rekening gehouden met vernieuwing, comfort en duurzaamheid tijdens het ontwerp en de bouw van deze nieuwe thuisbasis. Zo is er een lift aanwezig, voldoet het luchtventilatiesysteem aan de eisen van nu, is er klimaatbeheersing via warmtepompen en worden er zonnepanelen geplaatst.

Ook qua ruimte zit het wel goed. Het nieuwe gebouw biedt plaats aan zo’n 800 leerlingen. Naast de 32 klaslokalen zijn er ook 4 ruimtes voor de kinderopvang, 2 speelzalen en 3 buitenspeelruimtes. Voorlopig kunnen BS de Spindel als OBS de Toermalijn en Kober Kinderopvang dus weer vooruit!

Meer over

Net binnen

spot_img
Nederland
zeer lichte bewolking
10.7 ° C
11.1 °
10 °
82 %
2.8kmh
20 %
do
16 °
vr
17 °
za
20 °
zo
21 °
ma
21 °
spot_imgspot_img