Theeplanten kunnen meer dan 100 jaar worden

Bijna iedereen drinkt thee en thee wordt ook over de gehele wereld wel gedronken.Thee groeit goed op de berghellingen van tropische landen, waar het vochtig en koel is. De meeste thee komt uit India, Indonesië en Sri Lanka en die smaken in het algemeen altijd goed.

Verschillende soorten thee

Kruidenthee zoals munt thee of kamillethee is officieel geen thee. Maar hebben we het over de blaadjes van de camellia sinensis plant dan wel. Hier komen alle variante vanaf zoals zwarte thee, witte thee, groene thee of  oolong thee, Pu-erh, het zijn allemaal blaadjes van de theeplant.

Biologische thee

Biologisch is nauwelijks duurder dan goede andere varianten thee. Toch is er meer arbeid aan om het te verbouwen, maar dat komt wel de smaak en voedingstoffen ten goeden. In de landen als China, Japan en Taiwan worden regelmatig thee geproefd om de smaak en kwaliteit te bepalen. Dit gebeurt ‘blind’ zodat de deelnemers niet weten met welke thee ze te maken hebben. De biologisch geteelde theesoorten winnen altijd door hun goede smaak en geur.

Biologisch is beter voor de grond, boer en milieu

Theeplanten kunnen meer dan 100 jaar oud worden maar de biologische teelt zorgt voor gezonde vitale planten die veel blad geven. De boer heeft hierdoor een hogere opbrengst en loopt geen gevaar om chemische bestrijdingsmiddelen binnen te krijgen. Vaak liggen de thee plantages midden in de jungle of bij natuurgebieden. Biologische thee kan verbouwd worden zonder chemisch gif waardoor het milieu gespaard blijft.

Biologisch thee zonder gif

Theefabrikanten zijn niet verplicht om op het etiket te zetten welke soorten gif ze gebruikt hebben en hun merknaam willen ze hier ook niet mee ‘besmeuren’. Dat er op gangbare thee veel gif zit is duidelijk en bewezen bij verschillende onderzoeken van thee uit verschillende landen. De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit controleert steekproefgewijs en houd een bepaalde norm aan die is toegestaan. Dit is schijnveiligheid omdat bij twee koppen thee de dosering verdubbeld en zo wel boven de norm kan komen.  Biologisch thee is altijd zonder gif geteeld en hiermee loop je het risico niet dat je teveel gif binnen krijgt.

Gezondheid

Thee is gezond en ook het water dat je drinkt bij de thee maakt het compleet een gezonde drank zolang je er geen suiker aan toevoegt. In thee zitten veel antioxidanten die goed zijn voor de algehele gezondheid en deze kunnen preventief werken tegen chronische ziektebeelden. Zowel kruiden thee als gewone thee zijn gezond, maar sommigen bevatten meer gezondheid eigenschappen dan andere. Zo bevat groene thee meer antioxidanten dan zwarte thee en gemberthee is weer gezonder dan muntthee.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen