spot_imgspot_img

Massale sterfte onder meeuwen door vogelgriep in Nederland

In de afgelopen dagen zijn er bij Kraggenburg en het Eemmeer bij Zeewolde tientallen dode meeuwen gevonden. Rijkswaterstaat is druk bezig met het opruimen van de kadavers en onderzoekt de oorzaak van de massale sterfte. De verwachting is dat de vogelgriep de boosdoener is, maar dit moet nog bevestigd worden door onderzoek.

Dode meeuwen

Op zondag 30 april zijn er zo’n 50 dode meeuwen gevonden in het Zwarte Water bij Kraggenburg. Sindsdien blijven er vogelkadavers gevonden worden en is Rijkswaterstaat met een patrouilleboot aan het varen om de dode dieren op te ruimen. Op maandag 1 mei zijn er volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat zeker 60 nieuwe dode vogels gevonden. Tegelijkertijd zijn er meldingen binnengekomen van dode meeuwen in het Eemmeer bij Zeewolde.

Onderzoek

Om te achterhalen wat de oorzaak is van de plotselinge massale sterfte, wordt een aantal dieren onderzocht. Vijf vogels uit het Zwarte Water worden naar een afdeling van de Wageningen Universiteit in Lelystad gebracht om daar te worden getest op vogelgriep. De bedoeling is dat ook vijf vogels uit het Eemmeer onderzocht worden. De uitslag van de test is mogelijk eind deze week bekend, en anders in het begin van volgende week.

Vogelgriep

Experts verwachten dat de vogelgriep de oorzaak is van de plotselinge meeuwsterfte. Dit virus komt regelmatig voor bij wilde vogels en kan zich verspreiden via uitwerpselen, speeksel en andere lichaamsvloeistoffen. In het verleden heeft de vogelgriep al vaker gezorgd voor massale sterfte onder vogels, waaronder meeuwen.

Dieren

Als de vogelgriep inderdaad de oorzaak is van de massale sterfte onder meeuwen, dan kan dit ook gevolgen hebben voor andere dieren. Het virus kan zich namelijk snel verspreiden via besmette vogels en kan ook andere diersoorten treffen, waaronder pluimvee. Het is daarom belangrijk om de situatie nauwlettend in de gaten te houden en eventuele maatregelen te nemen om verdere verspreiding te voorkomen.

Meer over

Net binnen

spot_imgspot_img
Nederland
bewolkt
4.8 ° C
5.1 °
3.9 °
84 %
6.6kmh
100 %
ma
4 °
di
8 °
wo
9 °
do
11 °
vr
10 °
spot_imgspot_img