spot_imgspot_img

Tijger de grootste katachtige ter wereld

De tijger (Panthera tigris) is zonder twijfel een van de meest krachtige dieren op aarde. Deze grote katachtige staat bekend als de grootste van zijn soort in het wild en is te vinden in verschillende delen van de wereld.

Waar leeft een tijger?

Tijgers komen voornamelijk voor in Azië, zoals in Bhutan, Rusland, Nepal en India. Het grootste deel van de tijgerpopulatie (70%) bevindt zich in India, terwijl een klein deel in Zuidoost-Azië te vinden is.

Wat eet een tijger?

Als carnivoren jagen tijgers voornamelijk op herten en wilde zwijnen. Ook kleinere dieren zoals vogels, vissen en kikkers staan op hun menu. Soms eten ze zelfs beren en waterbuffels. Tijgers zijn solitaire jagers die voornamelijk ’s nachts actief zijn, waardoor ze onopgemerkt dichterbij hun prooi kunnen komen.

Voortplanting en geboorte van tijgers

Tijgers zijn solitaire dieren die alleen op zoek gaan naar een partner om mee te paren. Vrouwtjes hebben een cyclus van drie tot negen weken en hebben een draagtijd van ongeveer 103 dagen voordat ze één tot zeven jongen werpen. De ogen van de jongen gaan open na zes tot veertien dagen en hun oren na negen tot elf dagen na de geboorte.

De grootste katachtige ter wereld

Tijgers zijn zonder twijfel de grootste katachtige ter wereld. Ze kunnen wel drie meter lang worden en wegen gemiddeld tussen de 90 en 300 kg. Hun enorme afmetingen en imposante verschijning zijn fascinerend en indrukwekkend.

Bedreiging

Helaas worden tijgers bedreigd door verschillende factoren die hun voortbestaan in het wild in gevaar brengen. De belangrijkste bedreiging voor tijgers is stroperij. Hun prachtige vacht is zeer gewild bij stropers en er is een bloeiende zwarte markt voor de verkoop van tijgerhuiden en andere lichaamsdelen. Dit heeft geleid tot een dramatische afname van het aantal tijgers in het wild. Het verdwijnen van hun leefgebied is een andere belangrijke bedreiging voor tijgers. Tijgers hebben uitgestrekte gebieden nodig om te kunnen jagen en zich voort te planten, maar door ontbossing en de uitbreiding van menselijke nederzettingen wordt hun leefgebied steeds kleiner.

Meer over

Net binnen

spot_imgspot_img
Nederland
bewolkt
15.7 ° C
16.8 °
14.6 °
89 %
7kmh
100 %
wo
17 °
do
17 °
vr
19 °
za
16 °
zo
18 °
spot_imgspot_img