Tilapia kweekvis is erg ongezond

Kweekvis kan je vergelijken met de bio-industrie, maar dan in het water.
Al eerder heb ik een blog geschreven over kweekgarnalen en kweekzalm, die ook met antibiotica worden behandeld en geen zuiver/ gezond voedsel binnenkrijgen. Biologisch geteelde vissen hebben echter wel gezond voedsel en meer ruimte. Ook worden biologisch gekweekte vissen op een pijnloze manier gedood.

Maar nu de meest ongezonde kweekvis: de Tilapia

Deze zoetwatervis heeft een groot voordeel ten aanzien van de biologisch gekweekte zalm: hij is goedkoop, heeft geen graat en geen vel. Echter zijn er daarnaast veel nadelen aan de kweekvis verbonden en dan hebben we het niet alleen over het feit dat deze niet lekker smaakt.

De reden dat de vis niet lekker smaakt is verbonden aan het voedsel en de leefomstandigheden van het dier. Allereerst worden de vissen in gigantische bassins met duizenden tegelijk gekweekt voor een zo hoog mogelijke opbrengst. Omdat ze te dicht op elkaar leven is de kans op ziekten groot en net zoals in de bio-industrie wordt er veel antibiotica door het voedsel gedaan.

Er is een (theoretische) kans dat deze resistente genen, veroorzaakt door de antibiotica in het vissenvoer, overgedragen worden op de mens bij het eten van vlees of vis uit de bio-industrie. Antibiotica werkt dan niet meer als men ziek wordt.

In het wild, zou de tilapia plantaardig voedsel eten zoals algen. In de viskwekerijen wordt de Tilapia vet gemest met GGO-mais en soja korrels. Het voedingscentrum noemt genetisch gemanipuleerde voedingswaren veilig, maar uit Frans onderzoek blijkt bij ratten daarentegen iets anders. Bij dit onderzoek werden ratten alleen maar gevoed met gemodificeerd voedsel. Bijna al deze ratten kregen na verloop van tijd kankergezwellen en afwijkingen aan de organen. Ook zijn er in het voer sporen van pesticiden te vinden, waar de planten met de GGO techniek resistent voor zijn geworden, maar deze wel kunnen opnemen via de wortels. De gekweekte vis wordt daarnaast ook behandeld met een pesticide om zeeluis te bestrijden. De pesticiden die gebruikt worden om de Tilapia te behandelen zijn zo dodelijk, dat deze zelfs wilde zalm doden, die er per ongeluk aan bloot wordt gesteld.

Daarnaast is de hoeveelheid gezonde visolie is in deze vissen bijna nihil en levert geen belangrijke omega 3 vetzuren. Recente studies hebben aangetoond dat het eten van Tilapia ontstekingen kan geven of verergeren, die vervolgens kunnen leiden tot hart- en vaatziekten, artritis, astma en een hoop andere ernstige gezondheidsproblemen kan verergeren.

Kippenstront als voedsel voor de vissen

Ook worden er kippen uitwerpselen gebruikt als een van de belangrijkste ingrediënten voor gekweekte vis. Niet alleen dat, maar ook het gebruik van varkens- en eenden afval.

Hoog dioxinegehalte

Het dioxinegehalte is 10 keer hoger in deze gekweekte vis.
Via verbranding van hout of chemisch afval komt dioxine in de lucht en het water, om uiteindelijk via de planten, vis, vlees, melk, kaas en eieren bij ons in het lichaam te komen. De dioxine wordt opgeslagen in het lichaamsvet, waar het heel langzaam uit verdwijnt. Ook moedermelk bevat een beperkte hoeveelheid dioxines. Dioxine kan bijdragen aan het ontstaan van kanker en andere vage klachten en/of complicaties. Het kan ongeveer 8 à 10 jaar duren voordat het weer uit het lichaam is.

Conclusie

Er zijn genoeg redenen om gekweekte vissoorten, met name de gekweekte Tilapia, niet meer te eten. Biologisch gekweekte vis is veel gezonder en de beste opties blijven de kleinere wilde vissoorten als haring of makreel, die minder zware metalen bevatten.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen