Nieuws VandaagNieuws Vandaag

Urine van Tilburgse kermis gebruikt voor groene energie

TILBURG – Op de Tilburgse kermis wordt jaarlijks tussen de 30.000 en 35.000 liter urine verzameld. Deze grote hoeveelheid wordt niet meer gebruikt voor het wassen van wol zoals vroeger, maar voor de opwekking van groene energie. Bezoekers leveren na hun toiletbezoek een waardevolle bijdrage aan de groengasvoorziening van de stad.

Dagelijkse ophaalservice

Sinds 2017 bezoekt Harold Melis van riooltechniekbedrijf Rions Brabant BV dagelijks de kermis om de plaskruizen leeg te zuigen. “Elke dag rond 17.00 uur verzamelen we de urine uit de plaskruizen, zodat deze omgezet kan worden in fosfaat, stikstof en gas,” zegt Melis. De urine, verzameld uit ongeveer 35 plaskruizen, is 100 procent gescheiden en daarom ideaal voor verwerking.

Impact op waterbeheer

Een woordvoerder van Waterschap De Dommel heeft aangegeven dat de invloed van grote evenementen, zoals de Tilburgse kermis, duidelijk zichtbaar is. Een grotere aanvoer van afvalwater met hoge concentraties fosfaat en stikstof. Wanneer het weer droog is, wordt het water onderweg verdund met regenwater.

Van riool naar groengas

Na het legen van de plaskruizen wordt de urine geloosd op het riool en afgevoerd naar de rioolwaterzuivering in Tilburg. Hier wordt het afvalwater behandeld en het overgebleven slib vergist om biogas te produceren. Dit biogas wordt deels gebruikt voor de eigen energievoorziening van de zuiveringsinstallatie, die nu energieneutraal werkt. Het merendeel van het biogas wordt omgezet in groengas en geleverd aan het gasnet van Tilburg, genoeg om 4000 huishoudens van groengas te voorzien.

Bijdrage aan duurzaamheid

Tijdens dit proces komt ook CO₂ vrij dat vloeibaar wordt gemaakt voor gebruik in de glastuinbouw. Zo draagt het toiletbezoek van de kermisbezoekers bij aan duurzame energieoplossingen. Echter, bij grote evenementen komen soms ongewenste items zoals condooms en vet in het afvalwater terecht, wat verstoppingen veroorzaakt. “Dit soort vervuiling willen we vermijden”, aldus de woordvoerder van Waterschap De Dommel.

Uitdagingen bij grote evenementen

Door de innovatieve verwerking van urine draagt de Tilburgse kermis niet alleen bij aan het vermaak van bezoekers, maar ook aan een duurzamere toekomst.

De Tilburgse Kermis neemt elk jaar 10 dagen lang bezit van de stad. In 2024 is dat van vrijdag 19 tot en met zondag 28 juli.

Deel artikel

Laatste nieuws

Nieuws Vandaag
Nederland
bewolkt
7.1 ° C
7.3 °
6.1 °
81 %
4.5kmh
100 %
di
7 °
wo
7 °
do
7 °
vr
9 °
za
9 °
Nieuws VandaagNieuws Vandaag