Tiny house als oplossing voor de woningnood

Haardhout

Woningtekort in Nederland wel /niet op te lossen met Tiny Houses. Nederland kampt opnieuw met een ernstig woningtekort, dat nog lang niet is weggewerkt omdat er ook een tekort is aan bouwvakkers. Momenteel in maart 2019 zijn er al meer dan 250.000 woningen tekort. Huizenbezitters kunnen goede prijzen vragen voor hun koophuis en de vraagprijs van een koopwoning in de binnenstad wordt niet zelden ruim overboden. Ook om aan een sociaal-huurhuis te komen is bijna onmogelijk en moet je voor jaren ingeschreven staan, wil je een betaalbare huurwoning willen bemachtigen. Ga je scheiden, dan staat er een van beiden letterlijk op straat, omdat er wachtlijsten zijn van 5 jaar en langer voor gewone sociale huurwoningen. Er zijn maar liefst 100.000 huurwoningen nodig om het tekort aan te vullen. Ook de huur van de huurwoningen wordt steeds hoger en van een huur van €720 tot €985, zijn er 83.000 minder dan gevraagd.

Maar wat is de oplossing?

Momenteel weet niemand de oplossing voor het tekort aan woningen. Veel mensen hebben ook niet veel geld op de bank om een koophuis te kopen of willen niet aan een torenhoge hypotheek vast komen te zitten voor 30 jaar, waar ze de rest van hun leven alles voor opzij moeten zetten. In Amerika hebben ze voor de mensen die niet veel geld hebben of vaker van werklocatie veranderen, veel trailer parken. Ze zijn overal in de gehele VS te vinden, maar liggen niet altijd op de beste plaatsen.

De grote trailers op de grote trailer parken zijn wel aangesloten op de riolering en hebben stroom, water en internet. Helaas doen ze vaak troosteloos aan en geven door de troosteloze plaats, niet bepaald een gevoel van vrijheid, blijheid. Voor deze mensen die wel vrijheid, blijheid zoeken of natuur en ruimte, is er dan ook iets nieuws uitgevonden; namelijk de Tiny Houses. Ze zijn trendy en zien er zowel aan de binnenkant als buitenkant liefelijk uit. Ze zijn niet van kunstof, maar worden vaak van hout gebouwd door de eigenaar op een onderstel van wielen. Ze zijn dus meestal uniek en omdat ze vaak ook duurzaam gebouwd worden, geheel aangepast aan deze tijd.

Het trekt dan ook veel alternatievelingen aan, die af willen van de consumptie maatschappij met zijn vervuiling en verkwisting maar ook mensen die respect hebben en terug willen naar de natuur. Natuur, vrijheid, duurzaam en gezelligheid in je eigen gebouwde woning zonder hypotheeklasten zijn dan ook wel argumenten voor bewoners van Tiny Houses om klein te gaan wonen. In Nederland mogen de (permanente) camperparken niet en op een camping of vakantiepark mag je ook al niet permanent wonen.

Mag een Tiny house dan wel?

De Tiny House beweging is al voor enkele jaren ook ‘overgewaaid’ vanuit Amerika naar Nederland en bied veel meer kansen op huisvesting dan tot nu toe mogelijk is geweest. Zolang de huizen op wielen staan en aan afmetingen voldoen van maximaal 50m2, zijn er steeds meer gemeentes gewillig om grond beschikbaar stellen of vergunningen af te geven. Zo zijn er over het gehele land wel mogelijkheden, al zijn het er nog niet veel. In Den Helder en Leeuwarden en Almere heb je de grootste kans om grond te kopen voor een Tiny Hous, maar bij veel gemeentes zijn deze plannen nog in ontwikkeling. Wel staan gemeentes door de grote huisvesting probleem er steeds meer voor open.

Nadelen van een Tiny House zijn

Tiny Houses zijn trendy en daardoor is er een rage ontketend die niet altijd zo reëel is. Het is dan ook nog maar een net ontgonnen woonmarkt, die zich nog niet heeft bewezen. Zo zou duurzaamheid en verbondenheid met de natuur een belangrijk argument zijn, maar er zijn meer dwingende redenen nodig, om zo klein te willen wonen. Duidelijk is dat de trailerkampen in de VS vaak uit nood of door armoede zijn ‘geboren’ en de meeste mensen daar niet zelf voor hebben gekozen.

Doordat er ook meer drugs en alcohol verslaafden hier hun heil zoeken, is de criminaliteit op deze trailer parken vaak ook veel hoger dan in de rest van het land en is dus niet bij voorbaat ideaal te noemen. Idealisme is leuk, maar voor veel Nederlanders niet voldoende reden om in een Tiny House te gaan wonen, dat toch wel veel aanpassing vermogen van je als persoon vraagt. Ook hier zal uiteindelijk de grootste groep mensen die hier voor kiezen, bestaan uit mensen die geen betaalbare woning kunnen krijgen of kunnen betalen en maar een heel kleine groep mensen, die het doen vanwege idealistische motieven.

Wonen in de natuur

Een klein huis moet dus wel bij je passen, om er fijn en gezellig je ‘draai’ er in te kunnen vinden. Tenslotte heeft het veel nadelen en het is ook niet altijd mogelijk om een plek te bemachtigen midden op het platteland of in de natuur. Zo moet je ook afstand kunnen doen van heel veel bezittingen, omdat ze dood eenvoudig niet in het kleine huis passen. De lage maandlasten zijn voor veel mensen een argument om toch over te stappen. Tenslotte is een gemiddelde investering van 40.000 euro voor de meeste mensen nog wel overkomelijk. Maar om een lening aan te gaan bij de bank valt niet mee en is in de meeste gevallen bijna uitgesloten.

Nog maar niet te denken als je toch weer besloten hebt om het weer te verkopen, dat heel moeilijk zal zijn. De woningmarkt voor Tiny Houses blijft natuurlijk beperkt tot maar een hele kleine groep mensen die in heel Nederland verblijven. Tenslotte wil bijna iedereen juist wel ruim wonen om bijvoorbeeld visite te ontvangen, een hobby te kunnen uitoefenen, een hond in huis te kunnen nemen of om de mogelijkheid te hebben om een kind naar alle tevredenheid op te kunnen laten groeien. Naast je maandelijkse vasten lasten die altijd door blijvengaan, kan je ook nog onkosten erbij krijgen om je waarde vollen spullen op te kunnen slaan. Of dan nog de voordelen opwegen tegen de nadelen……. mag natuurlijk iedereen voor zich zelf afwegen.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen