Tips voor het planten van een boom

Planten boom

In de winter of vroege voorjaar is de beste tijd om een boom te planten.
In dit seizoen zijn de bladeren eraf en kan de zon niet voor uitdroging zorgen.
In het voorjaar kan de boom langzaam weer haarwortels ontwikkelen en gaan groeien.

Indien een struik of een boom in een container of pot zit zou je in principe ook in een ander jaar getijde kunnen planten maar dan heb je veel meer werk om water te blijven geven de komende (zomer) maanden erna. Vochtige grond en voedzame grond bevorder je door compost. De biologische compost is gifvrij En zal er voor zorgen dat het vocht vast wordt gehouden en de boom voldoende voedsel kan krijgen om aan te slaan met wortelen.

Groen doet leven

Bomen in je tuin zijn een welkome aanwinst voor vogels die van bomen afhankelijk zijn ( voedsel / nestgelegenheid) maar ook vooral voor je zelf doordat ze rust geven aan het oog en schaduw in de zomer. Pas op dat de boom niet te dicht bij de auto staat daar de vogels graag uit dankbaarheid wat terug doen om je tuin te bemesten. (poep op je auto)

Wees er op bedacht dat je boom die te dicht bij het huis ook licht weg kan nemen in de huiskamer of terras als hij te groot wordt. Neem dan een boom die gesnoeid kan worden ( bijna alle bomen wel behalve naaldbomen) of meer een struikachtige. Denk ook aan de wortels die soms bij volwassen bomen schade aan kunnen richten aan de fundering van een huis of afvoerbuizen.

Als je een vruchtboom neem dan moet je die elk jaar snoeien en bij mesten om het volgend jaar opnieuw voldoende oogst te kunnen krijgen.  Klimaat technisch zou een boom CO2 opnemen zolang hij niet doodgaat of in de kachel verdwijnt. Beter is je energie dan te steken in recyclen of schone energie of brandstof of lid te worden van bijvoorbeeld Natuurmonumenten.

klussen en tuinieren

Tips voor het planten van een boom
  1. Schep het plantgat uit. Dit moet ongeveer twee keer zo diep zijn als de pot of de wortelkluit. Is de grond van mindere kwaliteit of erg zwaar, maak het gat dan groter en dieper. De knobbel (entplaats) moet wel altijd boven de grond staan.
  2. Maak de aarde in het plantgat goed los, ook aan de zijkanten.
  3. Meng de aarde in het plantgat met compost.
  4. Geef de boom in de pot veel water en gooi ook een emmer of gieter leeg in het plantgat. Wacht tot de aarde het water heeft opgenomen.
  5. Nu ga je de boom planten. Haal de boom voorzichtig uit de pot, zodat je de wortels niet beschadigt.
  6. Til de boom aan de kluit op en zet hem in het plantgat. Zorg ervoor dat de kluit diep genoeg in de grond zit. Controleer of de boom recht staat.
  7. Als de boom helemaal rechtop staat, vul je het plantgat met meer aarde en compost. Trap dit regelmatig voorzichtig aan. Zorg ervoor dat de grond in het plantgat weer dezelfde hoogte krijgt als het omringende gras of bloembed.
  8. Geef de boom opnieuw water en voeg, als dat door de grond is opgenomen, eventueel nog wat aarde en compost toe. Zo wordt de bodem helemaal egaal.
  9. Als het plantgat helemaal is opgevuld, hark je de laatste goede compost erover heen. Nu is je boom klaar om te groeien en bloeien.
  10. Zorg voor een goede boomspiegel van één bij één meter. Op deze plaats rondom de stam mag geen gras of onkruid groeien. Bij schone grond kan het water rechtstreeks naar de wortels.
Tips bij het planten

Geef een boom na aanplant altijd voldoende water (kluit mag zeker niet uitdrogen), zodat hij goed kan aanslaan.

Belangrijk is dat de wortels nooit uitdrogen

Sommige bomen en coniferen worden na het rooien ‘ingegaasd’met jutelappen. Hierdoor verdrogen de wortels minder snel. Bij het planten kan eventueel het gaas aan de onderkant van de kluit losgesneden worden net zoals de knopen in de jutelappen. Ga nooit, bij in gegaasde planten, de kluit leegschudden en stukmaken! ( Hoe help ik een plant omzeep!!)

De wortels mogen niet permanent in het water staan (zorg voor water afvoer bij natte grond door drainage)

Is de grond te nat dat kan je er Wilg of Els op planten die je ook kan knotten of gemakkelijk snoeien. Zorg dus altijd voor een goede afwatering: Horizontaal: drainage, verticaal: gaten boren. Vaak zijn er storende lagen ( harde lagen )in de grond waardoor water niet goed wegloopt dan deze doorboren met een grondboor of spa.

Controleer regelmatig of de drainage loopt en maak hem jaarlijks schoon

Zet altijd een boompaal bij een boom. In ieder geval een paar, zet de paal zo neer dat hij de boom strak houdt als het waait. Een boom die staat te schudden kan schade krijgen aan zijn wortelstelsel. Twee boompalen is vaak beter!

Graaf altijd een ruim plantgat (de wortels moeten er niet in gepropt worden) Plaats eerst de boompaal of palen. (80 cm diep, anders houdt de boom de paal vast) Plant daarna de boom. Doe je dit andersom, dan heb je kans dat je de wortels beschadigd.

Bij het planten van verschillende bomen, zoals bolacacia, Catalpa, is het zeer BELANGRIJK om de kroon terug te knippen. De plant hoeft dan minder water op te nemen en zal sneller aanslaan. (Ook als u een boom gaat verplanten in het najaar (november) flink terug snoeien. Als u dit niet doet gaat de boom meestal dood.) In het voorjaar kan de boom dan, indien nodig, verder worden gesnoeid.

Als het een strenge winter is kunnen de takken immers invriezen

LET OP: Iedere boom heeft zijn eigen behandeling nodig. Vraag bij twijfel advies. Zo mag een berk niet in het voorjaar worden gesnoeid! Bij het vervoeren van bomen moeten de wortels altijd zijn afgedekt. (verdrogen tijdens transport)

Maak de wortels voor het planten, indien nodig, goed nat

Zorg altijd voor een RUIM PLANTGAT en maak de grond goed los. Stamp de grond na het planten voorzichtig aan. Met de neus van je schoen naar de stam toegericht en met de hak stamp je hem aan ( om wortel beschadiging te voorkomen). Als niet meteen geplant kan worden kuil de planten dan tijdelijk op. (opkuilen is de wortels afdekken met grond)

Als u een plantgat maakt, zet de boom er dan meteen in. Dus niet een paar dagen open laten liggen. Als u een plant water geeft doe dat dan met de tuinslang en breng het water op de plaats waar het nodig is. Sproeiers zijn onnauwkeurig. Als het in de zomer erg warm is + wind dan kunt u niet snel te veel water geven. Vooral op zandgronden moet je vooral het eerste jaar na aanplant van de boom, waakzaam blijven dat de boom voldoende vocht heeft.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Wesley van der Linde

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen