Tips voor wittere tanden

Eet je tanden wit

Gezond eten is goed voor je maar wist je ook dat er voedsel bestaat dat helpt je tanden mooi wit te houden? Een beetje extra fruit en groente kan geen kwaad, dus het is zeker het proberen waard.

Vanaf nu zijn knapperige groenten zoals selderij, wortels, rauwe spinazie, komkommer en broccoli je beste vrienden. Want ze worden niet zomaar natuurlijke tandenborstels genoemd. Ze scrubben als het ware tandsteen en tandplak weg en helpen zo je tanden wit te houden.

Gelukkig zijn er zo manieren om je tanden schoon te houden en moeder natuur help een handje en zo houdt je een mooi stralend gebit.

De gouden regels

We kennen de gouden regels allemaal, maar toch schiet het er vaak bij in. Daarom hier nog eens de belangrijkste basisregels voor een gezond gebit op een rijtje:

Poets twee keer per dag minimaal twee minuten je tanden, en als het even kan ook nog even flossen. Het is verleidelijk om er minder aandacht aan te besteden maar als je slaapt maak je minder speeksel aan en speeksel reinigt juist je mond. Poets je je tanden niet goed dan wordt het een heerlijke broedplaats voor bacteriën.

Als je dagelijks liters koffie naar binnen werkt, kunt je verwachten dat je tanden verkleuren. Andere boosdoeners zijn rode wijn, zwarte thee en cola. Bottom line: als het donker is, is de kans groot dat het je tanden zal verkleuren. Spoel daarom na een kop koffie je mond met water en probeer frisdranken zoveel mogelijk met een rietje te drinken…nog beter is met frisdrank te stoppen.

12 TIPS VOOR WITTERE TANDEN

Je kunt zelf een aantal dingen doen om witte tanden te krijgen en te houden. Het gaat om makkelijke goedkope tips die weinig moeite kosten en snel resultaat geven. Leef je leven, maar leef bewust.

1. SPOELEN MET WATERSTOFPEROXIDE

Waterstofperoxide wordt ook gebruikt bij het professioneel bleken van de tanden. ’s Ochtends voor het poetsen een minuutje spoelen met waterstofperoxide met een verdunning van 1,5%-2% geeft na een aantal weken ook een goed resultaat. Ook als nabehandeling als je je tanden hebt laten bleken om ze langer wit te houden. Waterstofperoxide kun je kopen bij de drogist of apotheek.

2. AARDBEIEN

Sommige fruitsoorten zoals aardbeien, zijn natuurlijke gebitsreinigers. Wrijf er mee over je tanden of prak ze fijn en breng het aan op je tanden. Laat 5 minuten intrekken en spoel daarna goed. Fruit bevat fruitzuren die, als je dit heel vaak doet, wel je glazuur aan kunnen tasten.

3. BAKPOEDER

Het gebruik van bakpoeder (bicarbonaat) om de tanden witter te maken is een beetje omstreden. Het helpt wel om vlekken en aanslag te verwijderen, maar het is een licht schurend middel. Als je het te vaak gebruikt kan je glazuur afslijten. Als je wat poeder aan je tandpasta toegevoegt, dan voel je daarna dat je tanden heel glad aanvoelen

4. GEEN MONDWATER MET ALCOHOL GEBRUIKEN

Mondwater wordt gebruikt omdat het een frisse smaak en adem geeft. Mondwater slik je natuurlijk niet in, maar je houdt het wel 30-60 seconden in je mond. Veel mondwaters bevatten alcohol. De alcohol in het mondwater doodt bacterien en dat is natuurlijk goed, maar de alcohol zorgt wel voor verkleuring van je tanden doordat het glazuur oplost. Er zijn ook mondwaters zonder alcohol, hoewel deze wel minder effectief zijn. Mondwater is natuurlijk fris, maar het is niet noodzakelijk voor een goede mondhygiëne

5. EEN GEZOND DIEET

Een dieet met veel rauwkost en fruit doet je gebit veel goed. Het is ook belangrijk om gedurende de dag niet te veel snackmomenten te hebben. Iedere keer dat je iets eet krijgt je gebit een zuuraanval te verwerken. Over het algemeen wordt geadviseerd om niet meer dan zeven keer per dag iets te eten en/of te drinken. Als je iets eet en drinkt tegelijk, dan geldt dat als één snackmoment. Water kan je natuurlijk wel gewoon drinken.

6. WALNOTEN

Koop hiervoor walnoten in de dop. Kraak de noten met de notenkraker. Eet de noten op, die zijn gezond. Maar het gaat hier om het donkere tussenschot. Haal dat uit de dop en wrijf hiermee over je tanden. Doe dit een paar dagen achter elkaar en je tanden worden witter.

7. WATER

Water is heel goed om te drinken nadat je koffie, wijn of frisdrank hebt gedronken. Maar ook als je iets gegeten hebt spoel je met een paar slokken water je mond enigszins schoon zodat er zo weinig mogelijk aan je tanden blijft plakken.

8. SINAASAPPEL, SALIE en LAURIERBLAD

Door met de binnenkant van een sinaasappelschil, het witte gedeelte dus, over je tanden te wrijven, maak je ze schoner en witter.

9. Laurierblad

Een mengsel van gedroogd en verpulverd laurierblad en gedroogde sinaasappelschil samen mengen en op over de tanden wrijven geeft ook een goed resultaat bij het witter maken van de tanden.

10. SALIE

Met verse salieblaadjes kun je langs je tanden wrijven om zo vlekken en aanslag te verwijderen.

11. Extra tip : FLUORIDE NIET INSLIKKEN

In Nederland wordt geen fluoride meer aan het water toegevoegd. Te veel fluoride kan namelijk schadelijk zijn voor de gezondheid. Aan veel tandpasta en mondwater wordt wel fluoride toegevoegd omdat over het algemeen gedacht wordt dat het je gebit harder maakt en tandbederf vertraagt. Fluoride kan geen kwaad zo lang je er niet te veel van binnen krijgt. Bekend zijn de witte streepjes en vlekjes die ontstaan in de tanden door fluoride. Maar bij overmatig gebruik kunnen ook bruine vlekken voorkomen. Wil je witte tanden hebben en houden dan is gebruik van fluoride goed, maar zorg wel dat je het niet doorslikt

12.

Natuurlijk is het voor een goede verzorging en een mooi wit gebit noodzakelijk dat je je tanden goed poetst en bij voorkeur ook flost. Hierdoor voorkom je dat zich tandplak kan vormen. Tandplak is een kleverige aanslag op je tanden die, als je die niet goed wegpoetst of flost, tandsteen vormt. Tandsteen verkleurt je tanden met een gele of zelfs bruine aanslag.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Groen Nieuws

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen