De Nederlandse landbouw staat voor een grote uitdaging. De toenemende beperkingen op het gebruik van bestrijdingsmiddelen zorgen ervoor dat de teelt van groente en fruit in gevaar komt. Dit leidt tot een groeiend risico op misoogsten, met mogelijk lege schappen en duurder voedsel als gevolg. In dit artikel onderzoeken we de huidige situatie in de agrarische sector en de zoektocht naar alternatieve oplossingen voor gewasbescherming.
Bestrijding
De agrarische sector wordt geconfronteerd met groeiende uitdagingen bij het bestrijden van ziekten en plagen in gewassen. Strengere regelgeving heeft geleid tot een beperkter aanbod van bestrijdingsmiddelen. Tegelijkertijd zijn alternatieve ‘groene’ middelen vaak nog niet beschikbaar, waardoor boeren met lege handen staan bij het beschermen van hun gewassen.
Misoogsten
Met name gewassen zoals sla, spruiten, uien, kleinfruit en appels lopen een steeds groter risico op misoogsten. Door gebrekkige bescherming tegen vraat en schimmels dreigen er in de nabije toekomst minder perfecte producten in de schappen te liggen, of erger nog, lege schappen in supermarkten.
Machteloosheid
Het alarm werd afgelopen zomer al geslagen door fruittelers met betrekking tot de appelbloesemkever. Nadat een bestrijdingsmiddel verboden werd, kon deze kever ongehinderd te werk gaan in boomgaarden. Een vergelijkbaar scenario dreigt nu bij luizen en vliegen die zich manifesteren in sla en koolsoorten, evenals bij tripsen in prei en uien.
Glyfosaat
Bestrijdingsmiddelen staan momenteel in de schijnwerpers vanwege de voortdurende politieke discussie over glyfosaat, een omstreden onkruidbestrijdingsmiddel. Ondanks het standpunt van de Europese Voedselautoriteit (EFSA) dat verlenging geen risico’s met zich meebrengt, eist een meerderheid van de Tweede Kamer toch een verbod. Minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) staat voor een belangrijke beslissing in deze kwestie.
Biologisch
Bij sommige groenten is een overstap naar biologische teelt gelukkig wel mogelijk. Dit is al gebeurd bij rode bieten en wortelen. Toch ondervond zelfs de biologische aardappelteelt afgelopen zomer problemen, vooral in Flevoland, als gevolg van een enorme schimmeldruk van phytophthora. Grote delen van de oogst gingen verloren.
De Nederlandse groente- en fruitteelt staat voor uitdagingen die niet lichtvaardig moeten worden genomen. Het is duidelijk dat er dringend oplossingen nodig zijn om de sector te beschermen en ervoor te zorgen dat consumenten kunnen blijven genieten van hoogwaardig en betaalbaar voedsel. De komende beslissingen van de overheid en de industrie zullen van groot belang zijn voor de toekomst van de Nederlandse landbouw.