Topsalarissen in de zorg opnieuw gestegen

Topsalarissen in de zorg opnieuw gestegen

terwijl duizenden medewerkers in de ouderen- en thuiszorg worden ontslagen of moeten inleveren, krijgen hun bazen opslag. Ondanks politieke en maatschappelijke druk om topsalarissen te matigen, strijken de bestuurders tonnen op. Dit blijkt uit onderzoek van vakbond FNV naar ruim 500 jaarverslagen.

De thuiszorgtak

Zorgpartners Friesland draaide verlies en trof voorbereidingen om vijftig tot honderd diëtisten, logopedisten en fysiotherapeuten de wacht aan te zeggen. Toch liet bestuursvoorzitter Wander Blauw zich een loonsverhoging van 3000 euro uitkeren.

Hij toucheerde vorig jaar 392.928 euro

Daarmee staat hij op nummer één in de Actiz Top 50, de jaarlijkse lijst van grootverdieners in de ouderen- en thuiszorg van vakbond FNV.

Inleveren

Hij is niet de enige Friese bestuurder die goed boert, terwijl de werkvloer moet inleveren. Zo streek Erik Kuik, bestuursvoorzitter van Zorggroep Alliade in Heerenveen, vorig jaar 271.080 euro op (daarmee nummer 8 in de Top 50). Dat is ruim 15.000 euro meer dan het jaar ervoor. Tegelijkertijd kregen bijna tweehonderd medewerkers ontslag.

Thebe Thuiszorg in Brabant

zette door een faillissement 2000 mensen op straat. Bestuurder Rob Stam kreeg 224.195 euro, 6000 euro meer dan in 2013.

Meer dan Rutte

Vorig jaar verdienden 152 zorgbestuurders meer dan de premier. Hoewel de Wet normering topinkomens uit 2013 bepaalt dat bestuurders niet meer dan de premier mogen verdienen (178.000 euro), maken veel bestuurders nog gebruik van een overgangsregeling.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Youtube Video

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen