Tosti gezond of ongezond?

Tosti gezond of ongezond? Lekker een tosti met kaas (ham) en met een beetje curry, ketchup of mayonaise. Er wordt veel beweerd over tosti’s, maar één van de meest bekende stellingen is dat de samenstelling van het vet verandert door het verhitten van de kaas.

Is een tosti ongezonder?

Hier kunnen we meteen heel duidelijk over zijn. Een tosti is niet gezonder of ongezonder dan hetzelfde broodje zonder het te grillen. Er verandert niets aan de samenstelling van de vetten in kaas en je kunt dus zonder zorgen tussen de middag een lekkere tosti naar binnen werken.

Je eet meer

Toch zijn er dingen waarbij je rekening moet houden bij het eten van tosti’s. Door het grillen van het broodje wordt de tosti makkelijker verwerkt door je lichaam. Een tosti zal dus minder snel je honger stillen dan een normaal broodje. Dit kan er toe leiden dat je nog een extra tosti gaat maken, terwijl je normaal gesproken genoeg zou hebben gehad. Hierdoor krijg je dus meer calorieën binnen en dit kan ongezond zijn, afhankelijk van de rest van je voedingspatroon!

Dikke klodder saus bij eten

Een tosti is pas echt lekker als we er een dikke klodder saus bij eten. Deze saus kan echter veel calorieën en/of vetten bevatten die liever wilt vermijden. Mayonaise bevat namelijk erg veel vet en rode sausjes, zoals curry en ketchup, bevatten minder calorieën. Denk dus goed om de hoeveelheid saus bij je tosti

Een tosti niet gezonder of ongezonder

Dan een gewoon broodje met ham en kaas. Met het verwarmen is op zichzelf niets mis. Alleen is het zo dat de zwarte randjes die kunnen ontstaan, schadelijk kunnen zijn. Deze kunnen namelijk zogeheten PAK’s bevatten, dat zijn schadelijke stoffen die vrijkomen bij verbranding bij hoge temperaturen. Het advies is om die zwarte randjes niet te eten, nog beter is het om te voorkomen dat die randjes ontstaan.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Groen Nieuws

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen