spot_imgspot_img

Tulpenhandel onder druk door Europese milieuregels

De tulpenhandel staat onder druk door nieuwe Europese milieuregels voor bestrijdingsmiddelen. Sinds begin dit jaar zijn er strengere eisen gesteld aan de hoeveelheid pesticiden die gebruikt mogen worden bij het kweken van bloembollen, waaronder tulpenbollen. Dit heeft geleid tot een verminderde opbrengst van tulpen en hogere kosten voor kwekers.

Europese Commissie

Frans Timmermans, eurocommissaris, stelt dat bollenboeren onevenredig veel chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken om hun bloemen te beschermen. Hij heeft het doel om het gebruik van deze pesticiden in 2030 te halveren en pleit voor een totaalverbod in kwetsbare gebieden om de biodiversiteit te beschermen.

Tulpenindustrie

De Europese Unie heeft de nieuwe regels opgesteld om het gebruik van gevaarlijke pesticiden terug te dringen en zo de gezondheid van mens en milieu te beschermen. Echter, de tulpenindustrie in Nederland en andere EU-lidstaten, die al jarenlang vertrouwde methoden gebruiken om hun gewassen te beschermen, heeft moeite om zich aan te passen om minder pesticiden te gebruiken.

Kwekers klagen dat de nieuwe regels hen beperken in hun mogelijkheden om hun gewassen te beschermen tegen ziekten en plagen. Hierdoor neemt de kans op mislukte oogsten toe en wordt het moeilijker om aan de vraag van klanten te voldoen. Bovendien zijn de kosten voor alternatieve bestrijdingsmethoden hoger, wat resulteert in hogere prijzen voor tulpen en andere bloemen.

Mens en milieu

Hoewel de nieuwe regels bedoeld zijn om de gezondheid van mens en milieu te beschermen, hebben ze een aanzienlijke impact op de tulpenhandel en de bredere bloemenindustrie in Europa. De komende tijd zal blijken of de kwekers in staat zijn om zich aan te passen en hoe dit de prijzen en beschikbaarheid van tulpen zal beïnvloeden.

Meer over

Net binnen

spot_imgspot_img
Nederland
bewolkt
7.3 ° C
7.9 °
6.7 °
80 %
9.7kmh
99 %
vr
8 °
za
7 °
zo
7 °
ma
6 °
di
10 °
spot_imgspot_img