Usutuvirus zorgt voor snelle sterfte onder merels

Het aantal dode merels neemt snel toe in Nederland. De boosdoener is het Usutuvirus, dat via Duitsland ons land heeft bereikt. Oorspronkelijk komt het virus uit zuidelijk Afrika en het wordt verspreid door steekmuggen. Hoewel het virus voor mensen vrijwel geen risico vormt, is het dodelijk voor vogels.

Snelle verspreiding onder vogels

Bij Wildopvang De Bonte Piet in Midwoud zijn alleen al deze zomer 35 merels bezweken aan het Usutuvirus. Dit is een forse stijging vergeleken met eerdere jaren. Het virus, dat door muggen wordt overgedragen, heeft de afgelopen jaren voor aanzienlijke sterfte gezorgd onder vogelpopulaties in Nederland. Vooral merels worden zwaar getroffen, maar ook andere vogelsoorten zoals huismussen, boerenzwaluwen en Laplanduilen lopen gevaar.

Symptomen en gevolgen voor merels

Het Usutuvirus veroorzaakt ernstige gezondheidsproblemen bij vogels. Besmette merels worden snel zwak, krijgen ademhalingsproblemen en stoppen met eten. Zonder ingrijpen leidt dit vaak tot de dood, of moeten de vogels worden geëuthanaseerd om verder lijden te voorkomen.

Merel in de tuin?

Als je een dode merel in de tuin aantreft, wordt aangeraden deze met een plastic zak op te pakken en in de gft-bak te gooien of te begraven. De kans op besmetting bij mensen is minimaal, maar voorzichtigheid is geboden.

Warme zomers

Het warme zomerweer lijkt de snelle verspreiding van het Usutuvirus te bevorderen. Muggen gedijen goed in deze omstandigheden, wat de verspreiding onder vogels versnelt. Zolang het zomers warm blijft, zal het virus zich naar verwachting verder verspreiden, wat de merelpopulatie in Nederland verder onder druk zet.

Momenteel zijn vooral het oosten van Limburg, Noord-Brabant en Gelderland getroffen, maar het is nog onduidelijk hoe groot de uitbraak zal worden.

Deel artikel
Meer over

Net binnen

Lees meer