Permacultuur Utopia: Findhorn het grootste ecodorp

Leven in een ecodorp: Findhorn is een Brits ecodorp en ligt in de bossen niet ver van het Schotse Inverness. Dit dorp heeft de eer om de kleinste ecologische voetafdruk te hebben van Engeland. En tevens het grootste eco-dorp. Dit dorp met zijn 500 bewoners, kan door middel van duurzame energie blijven draaien en is bijna geheel zelfvoorzienend.

Bijzondere woongemeenschap

Het ecodorp in de jaren zestig is ontstaan door slechts drie oprichters die woonden in een caravan op een stukje land van de naastgelegen vliegbasis van de Royal Air Force. In schril contrast met het geweld van de gevechtsvliegtuigen stichtten zij een gemeenschap gebaseerd op liefde en vrede. De gemeenschap breidde zich snel uit met mensen met een alternatieve levensstijl. Eén waarin geld of bezit geen rol van betekenis spelen, maar liefde voor de natuur en voor elkaar des te meer.

Spirituele ruimtes

Naast de huizen die zo duurzaam mogelijk zijn gebouwd om in te wonen, zijn er ook gebouwen om te mediteren en waar spiritualiteit, rust en vrede heerst. Ook deze gebouwen zijn opgebouwd uit natuurlijke materialen en gekleurd met spirituele kleuren en nog belangrijker er is hiervoor geen giftige verf gebruikt.

Met elkaar en voor elkaar

Deze gemeenschap heeft veel gezamenlijke projecten die ze gezamenlijk uitvoeren. Natuurlijk kan dat werken in de moestuin zijn, het bouwen of onderhouden van gebouwen, maar ook vergaderen tot koken en eten in gemeenschappelijke ruimtes. Door deze gemeenschappelijk activiteiten worden sociale contacten en saamhorigheid onderling verbeterd.

Het eten komt grotendeels uit eigen teelt en uit o.a. een grote moestuin, waar ze allerlei groenten en fruit telen met natuurlijke en gifvrije methoden. De natuur heeft grote waarde en wordt zoveel mogelijk beschermd.

Ecologie als uitgangspunt

Niet alleen voor de voedselvoorziening, maar ook voor de huizen is ecologie als uitgangspunt gekozen. Veel woningen en gemeenschappelijke gebouwen zijn gemaakt van gerecyclede en natuurlijke materialen, zoals hout en natuursteen. De Nieuwere en modernere huizen zijn zeer goed geïsoleerd, op het zuiden gericht en voorzien van warmtepompen. Ook zijn ze grotendeels uit hout gebouwd. Ze gaan hier dus zeker ook met de tijd mee. Op de oude én de nieuwe huizen zien we zonneboilers en -panelen. Elders op het terrein staan eigen windturbines. Die zorgen voor elektriciteit als de zonnepanelen te weinig opleveren. En voor verwarming van veel huizen is de nieuwste aanwinst verantwoordelijk: een biomassaverwarmingsinstallatie.

Met grondstoffen gaat de gemeenschap behoedzaam om. Organisch afval wordt gecomposteerd en gebruikt in de tuinen. Het overige afval wordt gerecycled. Er is zelfs een eigen rioolwaterzuivering. En vanzelfsprekend wordt van alles gedeeld. Zo is er een gemeenschappelijke gereedschapsschuur en een programma van elektrische deelauto’s.

Openheid naar buiten

Findhorn is geen naar binnen gekeerde commune maar juist een gemeenschap die juist op de buitenwereld is gericht. Bezoekers en nieuwe bewoners er komen niet alleen nieuwe bewoners naar Findhorn: ook zijn er mensen die hier zijn opgegroeid, maar zijn weggetrokken. Soms gebeurd het ook dat deze weer terugverhuizen met hun gezin.

Tegenwoordig telt het ecodorp ruim vijfhonderd permanente inwoners. Daarnaast trekt het jaarlijks duizenden internationale bezoekers en gasten. Nieuwsgierige dagjesmensen, maar ook deelnemers aan conferenties en cursussen. Het cursusprogramma wordt verzorgd door een stichting, de Findhorn Foundation. Het aanbod varieert van een introductieweek (Experience week), ‘onderdeel uitmaken van een gemeenschap’, ‘permacultuur’, tot ‘meditatie en mindfulness’. Van een week tot enkele maanden. Voor elk wat wils dus.

Voor meer info kan je naar de website van Findhorn. Onze informatie is verkregen van onze twee zeilers Ivar & Floris, die met hun zeilboot de wereld rond varen met als missie: nieuwe duurzame oplossingen vinden om zo de mensheid en aarde te beschermen.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen