spot_imgspot_img

Vandaag bewolkt en vrijwel overal langdurig regen

Sinds de meteorologische lente op 1 maart begon, hebben we te maken met een ongekend nat seizoen. De hoeveelheid neerslag die tot nu toe is gevallen, heeft zelfs het record van 1903 verbroken. Destijds viel er tot 10 mei landelijk 202 millimeter neerslag, terwijl we nu op 203 millimeter zitten en er wordt nog meer regen voorspeld.

De op één na natste lente in de geschiedenis

In de 153 jaar dat we in Nederland neerslagmetingen bijhouden, is de lente tot 10 mei nog nooit zo nat geweest. In maart viel er al 98 millimeter regen, wat de op vier na natste maand maart ooit gemeten maakt. April staat momenteel op de achtste plaats met 81 millimeter regen.

Met de verwachte neerslag later vandaag, zal dit jaar hoogstwaarschijnlijk het record breken voor de natste lente ooit gemeten. Dit terwijl vorig jaar de meteorologische lente juist bijzonder droog was, met slechts 61 millimeter regen in totaal, ruim drie keer minder dan dit jaar tot nu toe.

De top 10 natste lentes ooit

Het is nog maar de vraag of we de hele lente een record zullen breken op het gebied van neerslag. In 1983 viel er in maart, april en mei samen 282 millimeter regen, waarmee deze lente nog steeds ver weg is van een record. Met de verwachte neerslag erbij, komen we deze lente naar verwachting uit op ongeveer 216 millimeter regen, wat ons nu al op de zevende plaats van de top 10 natste lentes ooit brengt.

Waar komt deze neerslag vandaan?

De vraag die veel mensen zich stellen is waar deze overvloedige regenval vandaan komt. Het antwoord is te vinden in een lagedrukgebied boven de Noordzee, dat voor een aanvoer van vochtige lucht uit het westen zorgt. Deze lucht koelt af en daardoor ontstaan wolken die regen produceren.

Wat zijn de gevolgen?

De natte lente heeft verschillende gevolgen voor ons land. Allereerst kan het leiden tot wateroverlast in sommige gebieden, vooral in gebieden met een hoger risico op overstromingen. Daarnaast kan de regenval ook invloed hebben op de landbouwsector, waarbij gewassen mogelijk minder goed groeien door de natte omstandigheden.

Tot slot kan de natte lente ook effect hebben op ons humeur en onze mentale gezondheid. Een gebrek aan zonlicht en buitenactiviteiten kan bij sommige mensen leiden tot depressieve gevoelens en vermoeidheid.

Meer over

Net binnen

spot_img
Nederland
zeer lichte bewolking
13.1 ° C
15 °
11.7 °
83 %
4kmh
13 %
wo
17 °
do
17 °
vr
20 °
za
21 °
zo
18 °
spot_imgspot_img