Blog voor gezonde veganistische lifestyle

Veganistische lifestyle

Plantaardig, oftewel veganistisch eten heeft een paar grote voordelen. De belangrijkste redenen om te kiezen voor zo’n eetpatroon zijn het voorkomen van dierenleed en het gegeven dat plantaardige voeding minder belastend is voor het klimaat. Bovendien merken veel mensen dat ze een stuk beter gedijen op plantaardige voeding. Daar staat tegenover dat het een flinke verandering is om alle dierlijke producten uit je voeding te bannen. Is veganisme dus eigenlijk gezond ?

Volledigheid

Over de volledigheid van een veganistisch eetpatroon verschillen de meningen. Wanneer het om tekorten gaat, is alles niet zo zwart-wit. Het is aan te raden zo gevarieerd mogelijk te eten, bij wat voor voedingspatroon dan ook. Eet je niet gevarieerd genoeg, dan heb je kans op een tekort. Maar meer wetenschappers zijn van mening dat een veganistische leefstijl niet voldoende voedingsstoffen levert wanneer die alleen bestaat uit normale voedingsmiddelen. Wil je toch graag veganistisch leven? “Gebruik dan supplementen en verrijkte voedingsmiddelen, zodat je er zeker van bent alle voedingsstoffen binnen te krijgen” luidt het advies.

Calcium

Calcium is een van de voedingsstoffen waar je extra om moet denken bij een plantaardig voedingspatroon. Dit mineraal is belangrijk voor een goede ontwikkeling en komt onder andere veel voor in melk en kaas. Gelukkig voor veganisten zijn er ook plantaardige voedingsmiddelen waarin calcium voorkomt. Zo bevatten vooral peulvruchten en graanproducten relatief veel calcium, en vind je het ook in bepaalde groentes, zoals broccoli.

Vitamine B12

Ook vitamine B12 vereist een beetje extra aandacht in een veganistisch eetpatroon. Omdat je dit stofje niet of nauwelijks uit plantaardige voeding kunt opnemen, heb je hier een andere oplossing nodig. Hoe gevarieerd je ook eet, dat maakt in dit geval niet uit. De gevolgen van te weinig vitamine B12 in je voeding kan leiden tot een bepaalde vorm van bloedarmoede. Ook kan het tekort neurologische gevolgen hebben, zoals tintelingen in de vingers, geheugenverlies en coördinatiestoornissen.mhet advies aan veganisten is dan ook om vitamine B12-supplementen te gebruiken.

IJzer

Als je compleet plantaardig eet, heeft ook ijzer wat meer aandacht nodig. Wanneer veganisten een gevarieerde voeding met goede vleesvervangers aanhouden, is het prima om vlees en vis weg te laten uit het dieet. Wel is het even opletten op het stofje “fytinezuur”. Dat remt onder andere de opname van ijzer, maar het doet nog meer.

Fytinezuur

vind je in granen, bonen, noten en zaden, waar het oorspronkelijk voor de verdediging van de plant moet zorgen. Dit zogenaamde “antinutriënt” is niet direct giftig voor een mens, maar bindt voedingsstoffen aan zich. Vooral ijzer bindt er makkelijk aan, maar ook andere vitaminen, mineralen en sporenelementen worden door fytinezuur vastgehouden. Wanneer voedingsstoffen aan fytinezuur gebonden zijn kan je lichaam ze niet meer opnemen. Zo kan dit antinutrient ongemerkt voor tekorten in je voeding zorgen.

Omdat je als veganist gemiddeld meer voedingsmiddelen eet die fytinezuur bevatten, is het goed om daar rekening mee te houden. Al kan het natuurlijk ook voor niet-veganisten geen kwaad ook rekening te houden met dit stofje. Om het effect van fytinezuur tegen te gaan is het advies om granen, noten, bonen en zaden altijd eerst een tijdje te weken. Door het weken in water wordt een bepaald enzym, fytase, actief dat het fytinezuur afbreekt. Zo kun je toch gewoon alle voedingsstoffen opnemen. De positieve werking van vitamine C op de ijzeropname is ook een goede oplossing.Zo kan je het tekort aan voedingsstoffen worden gecompenseerd door het eten van citrusvruchten.

Niet moeilijk, wel even nadenken

Al met al is het dus zeker goed haalbaar om gezond veganistisch te eten. Houd de mogelijke valkuilen in je achterhoofd en eet vooral lekker gevarieerd. Dan komt het helemaal goed!

Gevarieerd eten

– Eten met de seizoenen
– Vitamine B12-supplementen slikken
– Luisteren naar je lichaam
– Alle dierlijke producten gewoon weglaten
– Doorgaan bij aanhoudende problemen

Toch tekorten?

Wanneer bij een compleet en gevarieerd voedingspatroon toch tekortkomingen geeft waardoor je gezondheid gevaar loopt….begin dan met biologische melk producten of eieren. Deze beesten hebben tenslotte een redelijk goed leven.

Ingrediënten:

– 1 eetlepel olijfolie
– 4 grote wortels, geschild en in grove stukken
– 1/2 grote ui, in grove stukken
– 900ml groentebouillon
– groot bosje verse koriander, grof gehakt

Bereidingswijze:

1. Verhit de olie in een grote pan op middelhoog vuur .
2. Fruit de wortel en ui een paar minuten tot de ui een beetje zachter is.
3. Voeg de groentebouillon toe en de koriander.
4. Breng aan de kook en kook net zolang tot de wortels gaar zijn, ongeveer 10 minuten.
5. Haal van het vuur en laat iets afkoelen.
6. Pureer de soep met een staafmixer of keukenmachine tot het glad is.
7. Verwarm de soep indien nodig nog door voor het opdienen.
8. TIP: Serveer met knapperig brood.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Groen Nieuws

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen