Vegetariërs leven langer en hebben betere sex

Wat verstaat we onder veroudering is een evolutionair proces dat versnelt of vertraagd kan plaats vinden afhankelijk welke leefstijl je er op na laat. Het verouderingsreserve proces maakt dat ons lichaam aftakelt, verzwakt en minder goed werkt, waardoor de dood er uiteindelijk op volgt. Veroudering is dus een proces dat ervoor zorgt dat het lichaam op cellulair niveau steeds minder goed functioneert – cellen kunnen zichzelf steeds minder goed onderhouden.’

Waarom zouden we veroudering willen vertragen?

Er zijn veel processen die de verouderingsziekten doen activeren. Deze ziekte die vaak te maken hebben met een ongezond levens stijle kunnen zijn; hart- en vaatziekten, type 2-diabetes, Parkinson of dementie. Dus als je gezond leeft, wat het verouderingsproces kan vertragen, leef je niet alleen maar langer, maar neemt ook de gezonde levensduur toe.

En veroudering vertragen kan met de juiste voeding?

‘Voeding is niet de enige, maar wel een belangrijke pijler. Bepaalde voeding bevat bijvoorbeeld stoffen die veroudering kunnen tegengaan. In witte thee, koffie, groente en fruit, maar ook pure chocolade bevinden zich bijvoorbeeld stoffen die onder andere eiwit samenklontering tegengaan, waarvan uit onderzoek blijkt dat het een van de redenen is dat we verouderen, verminderen.’

Wat mogen we eten?

En wat moeten we vooral laten. In het Westen worden we continu gebombardeerd met veel en calorierijk voedsel, dat ook veel dierlijke eiwitten en snelle suikers bevat. Die dragen bij aan allerlei verouderingsprocessen. We moeten voornamelijk minder dierlijke eiwitten en suiker eten.

dierlijke eiwitten

Dierlijke eiwitten bevatten zo bijvoorbeeld aminozuren

Die allerlei verouderings- schakelaars activeren. Ook uit proefdieronderzoek blijkt dat als je ze veel dierlijke eiwitten geeft, ze sneller verouderen. Dat geldt zowel voor gist als voor fruitvliegjes en muizen, en daarom waarschijnlijk ook voor mensen. We gaan hier even verder in op het eten van vlees dat het veroudering proces bespoedigd.

Vegetariërs leven langer en hebben betere sex

Een vegetariër leeft gemiddeld bijna 10 jaar langer dan een vleeseter, en een ander prettige bijkomstigheid is dat een vegetariër ook beter schijnt te presteren in bed. Dit komt omdat hun hormonen worden aangevuurd door stoffen uit plantaardige producten. Een vegetariër is in bed over het algemeen niet alleen beter, maar wil ook vaker

Ook op de website staan zeven argumenten waarom vegetariërs langer leven. Ze verwijzen naar wetenschappelijke studies. Zo zouden vegetariërs minder vaak overgewicht hebben, minder kans maken op hartziektes en gemiddeld een lagere bloeddruk hebben.

Hart en vaatziekte

Uit het onderzoek bleek dat vegetariërs 24 procent minder kans hebben om te sterven aan coronaire hartziekten, of aandoeningen aan de kransslagader. Ook bleek dat vegetariërs minder vaak type 2 diabetes kregen.

Meer groenten moeten eten

Want groenten bevatten veel vezels en die hebben goede effecten op het ecosysteem in je darmen en immuunsysteem.

De stelling is op epidemiologisch onderzoek gebaseerd

Maar snoeihard bewijs is er nog niet, zegt Wichers. Want zijn de relevante lifestyle factoren wel meegenomen in deze onderzoeken, vraagt hij zich af. Vegetariërs zijn vaker hoogopgeleid, hebben vaker een hoger inkomen, misschien roken en drinken ze minder. Dat hangt ook samen met een kleinere kans op het krijgen van een levensbedreigende aandoening, zegt hij. In de onderzoeken zelf wordt dit probleem ook als obstakel genoemd.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen