Vegetarisch of biologisch vlees?

Vegetarisch of biologisch vlees?

Wie in de jaren die voor 2014 waren vlees kocht met het Beter Leven-keurmerk, hadden geen garantie dat het product ook daadwerkelijk aan de criteria voor dat keurmerk voldeed. De Dierenbescherming nam het niet zo nauw met de eisen voor haar eigen keurmerk.

Beter Leven keurmerk

Zo heeft de organisatie rond die tijd besloten dat vleesrunderen twee uur langer in veewagens mogen worden vervoerd. Ook blijkt dat het Ierse Greenfields-rundvlees, in die jaren met één ster bij Albert Heijn in de schappen lag, nooit aan de eisen voor dat keurmerk had voldaan. Zowel Albert Heijn als de Dierenbescherming waren daarvan op de hoogte. Gelukkig is er al veel verbeterd en was sinds die tijd het keurmerk alsnog van de verpakking gehaald. De Dierenbescherming erkende dat in het verleden meer vlees sterren heeft gekregen, zonder aan de criteria voor het keurmerk te voldoen.

Steeds meer supermarkten kiezen ervoor om hun aanbod duurzamere en diervriendelijker geproduceerde producten groter te maken. Zo maakte Lidl onlangs bekend als eerste supermarktketen volledig over te gaan stappen op een vleesassortiment met minimaal één ster van het Beter Leven keurmerk. “Een absolute mijlpaal en een belangrijke stap in de richting die we op moeten”, stelt Dales. Zes jaar geleden zette Albert Heijn de eerste grote stap voor het Beter Leven keurmerk door alleen nog maar vers varkensvlees te verkopen met minimaal één ster. Supermarktketen Plus volgt binnenkort en stopt bovendien geheel met het stunten met ‘kiloknallers’. Een grote speler als Jumbo is met zijn verse varkensvlees ook aan het overstappen op Beter leven met één ster en maakte deze zomer bekend in 2017 alleen nog maar duurzamer geproduceerd vlees te willen verkopen, waar mogelijk met het Beter Leven keurmerk.

Dat er steeds meer dieren profiteren van de groei

van het Beter Leven keurmerk komt volgens Dales ook doordat er steeds meer merkfabrikanten bijkomen die producten leveren met het keurmerk op de verpakking, van soepen tot salades en van kroketten tot straks zelfs honden- en kattenvoer. Ook food service bedrijven, zoals bedrijfsrestaurants en tankstations, vervangen gaandeweg hun snacks en broodjes door diervriendelijker versies met het Beter Leven keurmerk.

Minder maar beter

Het Beter Leven keurmerk is in 2007 door de Dierenbescherming geïntroduceerd als een 3-sterrensysteem dat de mate van diervriendelijkheid van een product aangeeft: hoe meer sterren, hoe diervriendelijker. Met het keurmerk wil de Dierenbescherming consumenten overhalen te kiezen voor minder, maar beter vlees en biedt zij het bedrijfsleven de gelegenheid geleidelijk over te stappen op een diervriendelijker aanbod van vlees en eieren. In 2015 produceren ruim 1000 boeren voor het keurmerk en verwerken zo’n 260 bedrijven vlees en eieren met het keurmerk. Beter Leven-sterren voor zuivelproducten komen er ook; de criteria hiervoor worden momenteel ontwikkeld.

“Waarom zet de Dierenbescherming haar logo op vlees?”

Bij de dierenbescherming krijgen ze vaak de vraag : “Waarom zet de Dierenbescherming haar logo op vlees?” Wie dieren wil beschermen, dient ze natuurlijk niet op te eten. Dit is waar, maar de realiteit is dat 95% van de Nederlanders geregeld vlees eet. Die Nederlanders worden niet allemaal vegetariër. De Dierenbescherming wil er ook zijn voor de dieren in de vee-industrie en probeert met het Beter Leven keurmerk van binnenuit de vee-industrie diervriendelijker te krijgen.

Verbetering via het bedrijfsleven

Met het Beter Leven keurmerk krijgt de dierenbescherming voor elkaar wat met wetgeving te weinig lukt: daadwerkelijk stappen zetten naar meer welzijn voor al die miljoenen ‘consumptiedieren’. Door met bedrijven afspraken te maken over meer leefruimte, over minder of geen ingrepen die het welzijn aantasten en over andere verbeteringen, lukt het om diervriendelijker geproduceerd vlees in de schappen te krijgen.

Bij de dierenbescherming leggen ze veebedrijven een basispakket minimumnormen voor, waaraan de veehouderij direct dient te voldoen om voor een ster of meerdere sterren in aanmerking te komen. Die normen verschillen per diersoort, want de welzijnsaantasting is per diersoort anders. Deze normen betekenen dat de ergste uitwassen in de veehouderij zijn aangepakt en de dieren daadwerkelijk een beter leven hebben. Voor een aantal extra criteria, die ook bij de normen hoort van het Beter Leven keurmerk, spreken we met de bedrijven een overgangstermijn af, die het hen mogelijk maakt om de benodigde investeringen te doen.

Welzijnseisen voor vleeskuikens

Om een voorbeeld te noemen: voor vleeskuikens geldt dat bedrijven die 1 ster Beter Leven keurmerk willen, direct een ander trager en sterker groeiend ras moeten nemen, dat meer ruimte, daglicht en afleidingsmateriaal krijgt. Voor de verplichte overdekte uitloop krijgen bedrijven een overgangstermijn om deze uitloop te kunnen bouwen. Bedenk dat het aanvragen van een bouwvergunning al een jaar kan duren.

Bovenal moeten we niet vergeten dat het Beter Leven keurmerk slechts een middel is, maar wel een succesvol middel, om het doel – uitbannen van de vee-industrie – mogelijk te maken. Een middel waarmee de dierenbescherming kleine stappen zetten naar een beter welzijn voor miljoenen dieren.

Biologisch vlees heeft een ander logo

Naast vlees met het Keurmerk Beter Leven of scharrelvlees, kunt u ook biologisch vlees kopen. Biologisch vlees is afkomstig van biologische boerderijen. Net als bij scharrelvlees krijgen deze dieren voldoende leefruimte. Biologisch vlees moet echter aan nog meer regels voldoen dan scharrelvlees. Zo moet een biologische boerderij in grote mate rekening houden met het milieu en mag de voeding van deze dieren niet genetisch gemanipuleerd zijn. Biologisch vlees is mede hierdoor een stuk duurder. De vraag naar biologisch vlees is de laatste jaren al dan niet aardig toegenomen en zal dit ook in de toekomst blijven doen. Het aanbod van biologisch vlees maar ook van eieren is hierdoor erg groot geworden.

Vegetarisch eten is gezond

Gezonde en energieke vrouwen. Vegetarisch eten is niet minder gezond dan een dieet met vlees. Sterker nog: er is zelfs wetenschappelijk aangetoond dat voeding met veel vlees ongezond is. Een bewust samengestelde vegetarisch voedingspatroon levert in ruime mate alle noodzakelijke voedingsstoffen. Dit terwijl een voedingspatroon met veel vlees slecht vet en teveel eiwitten bevat en het risico draagt dat het te weinig voedingsvezels bevat. Bovendien is bewezen dat vegetariërs doorgaans minder lijden aan hart- en vaatziekten, diabetes mellitus en een lager lichaamsgewicht hebben. Wie kiest voor vleesloze voeding, maakt daarmee een gezonde keuze.

Wist je dat onze vee stapel zorgen voor het kappen van ons regenwoud, zorgen voor een grote stijging van de CO2, voor gigantische water verspilling en zorgen dat mensen nog steeds honger hebben op deze wereld dat zeker voorkomen kan worden indien we de veestapel omruilen voor plantaardige producten.

Eieren

In de Nederlandse supermarkt vind je alleen nog scharrel- of biologische verse eieren. Toch worden miljoenen legbatterijeieren gebruikt in producten als cake, mayonaise en koekjes. Als je kiest voor producten met het Beter Leven keurmerk of biologische producten, weet je in ieder geval dat je een verantwoord eitje eet.

Koe in de wei

Op 1 april 2015 is de melkquotering stopgezet. Dit heeft ervoor gezorgd dat boeren meer koeien zijn gaan houden, die nog meer melk moeten produceren. Hierdoor dreigen koeien permanent in de stal te verdwijnen. Om ervoor te zorgen dat de koeien ook voldoende in de wei kunnen staan, kan je kiezen voor zuivel van koeien die weidegang hebben gehad. Met een weidezegel op de verpakking weet je zeker dat de koeien minstens 120 dagen per jaar, 6 uur per dag in de wei hebben gestaan. Bij biologische producten heb je die garantie vanzelfsprekend ook.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Pexels

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen