spot_imgspot_img

Verkabeling van hoogspanningslijnen in Haagse Beemden en Wisselaar

Breda –┬áDe gemeente Breda is gestart met de voorbereidende werkzaamheden voor het ondergronds aanleggen van de bovengrondse hoogspanningsverbindingen in de wijken Haagse Beemden en Wisselaar. Naar verwachting zullen de masten in deze wijken eind 2024 verdwenen zijn.

Hoogspanningslijnen

Het aanleggen van ondergrondse hoogspanningslijnen vereist uitgebreide voorbereidende werkzaamheden, zoals graaf- en kabelwerkzaamheden, die naar verwachting tot medio 2024 zullen duren. In het voorjaar van 2024 worden de hoogspanningskabels in de Haagse Beemden verwijderd, terwijl die in de Hoge Vucht in het najaar van 2024 zullen verdwijnen.

Bovengronds naar ondergronds

Het ondergronds aanleggen van hoogspanningslijnen heeft vele voordelen ten opzichte van bovengrondse lijnen. Allereerst worden de kabels beschermd tegen weersomstandigheden en andere externe factoren, waardoor ze minder onderhoud nodig hebben dan bovengrondse lijnen. Daarnaast zorgt het ondergronds aanleggen van kabels voor minder visuele vervuiling en vermindert het de impact op de omgeving.

Graafwerk

Het aanleggen van ondergrondse kabels vereist echter wel extra voorzorgsmaatregelen. De kabels moeten bijvoorbeeld geïsoleerd zijn tegen vocht en lekstroom en gepantserd zijn tegen boomwortels en graafmachines. Ook moeten ze diep worden gelegd om de veiligheid en warmteafgifte te waarborgen, wat kan leiden tot hoger energieverlies dan bij bovengrondse lijnen.

Het ondergronds aanleggen van een bestaande bovengrondse hoogspanningslijn wordt verkabeling genoemd. Het aanleggen van een hoogspanningslijn als grondkabel vanaf het begin wordt kabelaanleg genoemd.

Infrastructuur

Al met al draagt het ondergronds aanleggen van hoogspanningslijnen bij aan het behoud van het groene karakter van de wijken en de veiligheid van de omgeving. Hoewel de infrastructuur nu nog bovengronds is, zal deze in de toekomst steeds meer ondergronds worden aangelegd.

Meer over

Net binnen

spot_imgspot_img
Nederland
bewolkt
15.4 ° C
17.3 °
14.5 °
87 %
2.7kmh
98 %
za
15 °
zo
20 °
ma
19 °
di
23 °
wo
18 °
spot_imgspot_img