spot_imgspot_img

Verkeersdrukte in Nederland groeit explosief ondanks thuiswerken

Het aantal verkeersopstoppingen op de Nederlandse wegen is de afgelopen tijd explosief gegroeid, zelfs meer dan voor de coronacrisis. Dit terwijl nog steeds veel mensen thuiswerken. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2019 is het aantal files met 10 procent gestegen, zo meldt de ANWB op basis van filecijfers van dit jaar. De groei van het wagenpark speelt hierin een belangrijke rol. Het gevolg is dat de doorstroming op de wegen ernstig wordt belemmerd, vooral op drukke dagen als dinsdag en donderdag.

Stijging van 470.000 auto’s

Volgens de ANWB is de groei van het wagenpark een belangrijke oorzaak van de toegenomen verkeersdrukte. Sinds 2019 zijn er 470.000 auto’s meer in Nederland. Het totaal aantal personenauto’s bedraagt momenteel ruim 8,9 miljoen, wat samen met het vrachtverkeer zorgt voor flinke verkeerscongestie op de wegen. Vooral op drukke provincies als Zuid-Holland en Noord-Brabant is de verkeersdrukte groot.

Slecht weer versterkt verkeersdrukte

Het slechte weer in Nederland versterkt de verkeersdrukte nog eens extra. In Noord-Holland is de filezwaarte de afgelopen drie maanden met 20 procent gestegen ten opzichte van 2019. Op 7 maart en 14 maart zorgden sneeuw en regen voor een totale filelengte van ruim 1.000 kilometer. Dit toont aan dat het weer een belangrijke factor is in de verkeersdrukte.

Drukste dagen

De drukste dagen op de Nederlandse wegen zijn nog steeds dinsdag en donderdag. Op maandag- en vrijdagochtend is het juist iets rustiger dan voorheen. Ook overdag is het af en toe aansluiten in de rij. Dit wijst erop dat veel mensen nog steeds kiezen voor de auto als vervoersmiddel, ondanks het feit dat thuiswerken nog steeds veelvuldig voorkomt.

Conclusie

In Nederland is de verkeersdrukte explosief toegenomen, ondanks het feit dat veel mensen nog steeds thuiswerken. Het groeiende wagenpark is een belangrijke oorzaak van de verkeerscongestie op de wegen. Het slechte weer versterkt de verkeersdrukte nog eens extra. Dinsdag en donderdag blijven de drukste dagen op de Nederlandse wegen. Het is belangrijk dat we blijven zoeken naar oplossingen om de verkeersdrukte te verminderen, en het gebruik van alternatieve vervoersmiddelen te stimuleren.

Meer over

Net binnen

spot_imgspot_img
Nederland
lichte regen
8.9 ° C
9.5 °
8 °
91 %
9.2kmh
100 %
wo
9 °
do
13 °
vr
7 °
za
7 °
zo
9 °
spot_imgspot_img