Verschil tussen kweekzalm en biologische zalm

Kweekzalm, biologische zalm en wilde zalm

De Atlantische zalm is bekent om zijn rode vlees dat gerookt of gebakken gegeten kan worden. De zalm is te vinden in koudere streeken met schoon rivier water zoals  in Alaska, Canada, Noorwegen of  in Groenland. Tot aan de middeleeuwen waren er zelfs miljoenen zalmen in de Nederlandse rivieren te vinden als de Maas en Rijn vate vinden. Die zijn uiteindelijk uitgestorven omdat de dammen die gemaakt waten voor watermolens te hoge opstakels vormden en de grindbeddingen van kleine rivieren vervuilde met slik of bagger. Zalmen komen alleen naar de rivieren uit zee om hun nakomelingen veilig te stellen. Met een lengte van ruim 50 cm zwemmen de zalmen naar de meest ondiepe en schone riviertjes. De maximale lengte van een zalm is  1,5 meter en hoogste leeftijd van een zalm is 12 jaar. Over het algemeen worden de zalmen niet ouder dan twee jaar, 50 cm lang en twee tot drie kilo zwaar.De zalm gaat na het paaien of eieren leggen of bevruchten meteen dood.

Zalm is rijk aan Omega-3Zalm is niet alleen zo geliefd vanwege de smaak, maar ook om zijn gezonde eigenschappen. Zalm is van nature rijk aan de essentiële Omega-3 vetzuren die ons lichaam zelf niet aan kunnen maken. Ze zijn goed voor hart en bloedvaten en het zenuwstelsel. Daarnaast is zalm rijk aan waardevolle eiwitten, vitamine B6 en B12.

Te weinig omega 3 wordt in verband gebracht met depressie en hart- en vaatziekten.In de supermarkt of bij de visboer kan je vaak kiezen tussen verschillende soorten zalm. Maar wat is het verschil tussen kweekzalm biologische zalm en wilde zalm ?KweekzalmRond 1965 is men begonnen met het kweken van Atlantische zalm in drijvende netkooien op zee. Noorwegen was de eerste en algauw namen landen als Schotland, Ierland, IJsland,  het noorden van de VS, Canada, Chili en Tasmanië het over. Noorwegen is met ruim 60% van de wereldwijde zalmproductie het grootste gebleven. Bijna alle zalm is kweekzalm en de wilde zalm kom je vers nauwelijks nog tegen, behalve als diepvries product

De zalm is niet langer bestemt voor de rijken

Vroeger was haring voor de arme en zalm voor de rijken, maar tegenwoordig is het een betaalbaar product, dat vooral gekocht wordt in de supermarkt. Door de grote vraag is kweekzalm is te vergelijken met een kip uit de bioindustrie. Kweek zalmen zitten als ‘haringen in een ton’ boven op elkaar in kooien die in zee drijven. Ze hebben nauwelijks ruimte om te zwemmen en de dieren leven een stressvol leven. Omdat de zalmen op elkaar zitten, kunnen er gemakkelijk ziektes uitbreken. Zo heeft de kweekzalm ook last van zalmluizen die met pesticiden bestreden worden. Dit gif kan gemakkelijk zich opstapelen in het vet van de zalm, waardoor de gezondheid aspecten ver te zoeken zijn. Ook de bacteriën die door de grote hoeveelheid poep in het water ziektes overbrengen kunnen een gevaar vormen voor de kweekzalm. Om dit te voorkomen wordt er bij kweekzalm op grote schaal met antibiotica verwerkt in het voer ( vismeel) en ook deze medicatie kan door gegeven worden aan de mens bij het consumeren van het vlees. Gen techniek is bekend bij de zalm in Canada en de USA. Het is in Europa omstreden en verboden om zalm genetisch te manipuleren. Van gen techniek wordt niet uitgesloten dat het kanker kan veroorzaken. Verder wordt alle kweekzalm vaak gevoerd  met bijvangsten en worden er aan het vismeel groeimiddelen toegevoegd. De zeeën waaronder de Oostzee, raakt door de  chemicaliën en grote hoeveelheid poep vervuild. Ook kunnen ontsnapte zalmen die geselecteerd zijn op allerlei groei-eigenschappen, die vervolgens paren met wilde soortgenoten.Ook de gen-zalm van Canada, kan zich kruisen met de Wilde zalm, waardoor de natuurlijke Wilde zalm dreigt te verdwijnen.

Biologische zalm

Deze zalm met het EKO keurmerk worden gekweekt, maar hebben twee keer zoveel ruimte als normale kweekvis. Er worden geen preventieve antibiotica of groeimiddel gebruikt. De vis krijgt natuurlijke voeding en heeft daarom een natuurlijk roze kleur. De kwaliteit van het water wordt streng gecontroleerd. De vissen worden op een humane manier gedood zonder pijn. Dit is niet altijd bij de gangbare kweekzalm het geval.

Wilde zalm

De wilde zalm is een vleeseter en heeft een natuurlijk roze kleur door het eten van garnalen, kreeftjes en andere zeedieren. Wilde zalm komt voornamelijk voor in Alaska en de vissen worden van juni tot september met netten of hengels gevangen. De Sockeye-zalm of wilde zalm is msc-gecertificeerd. Dat wil zeggen dat de visbestanden niet overbevist raken. In combinatie met het voorkomen van schade aan het milieu is de Sockeye-zalm een duurzame vis.Deze vis heeft geen verontreinigde stoffen binnen gekregen en zeker geen antibiotica groeimiddelen. Hierdoor is het een van de meest gezonde vissoorten die je kan kopen. Meestal is hij alleen als diepriesprodukt bij de supermarkt te verkrijgen.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Wesley van der Linde

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen