spot_imgspot_img

Gemeente Tilburg wil verstening tegengaan met grasbetontegels

TILBURG – De gemeente zet zich in voor minder verstening in de stad door op zoveel mogelijk plekken ‘grasparkeerplekken’ aan te leggen. Deze parkeerplaatsen maken gebruik van speciale tegels waar gras of andere planten tussendoor kunnen groeien. Hierdoor kan water beter weglopen en blijft het koeler dan op een asfalt parkeerplaats.

Hittestress in Tilburg

Tilburg kampt met een aanzienlijk versteende omgeving, wat voor problemen zorgt. De temperatuur in de stad ligt vaak hoger dan in de rest van Nederland. Vorige zomer bereikte de thermometer in Tilburg 30,5 graden, terwijl het elders in het land koeler was. Een effectieve manier om dit probleem aan te pakken is het vergroenen van de stad. Naast bomen en struiken dragen ook de grasparkeerplekken bij aan een groenere en koelere leefomgeving.

Groene parkeerplaats

Oorspronkelijk richtte de motie van de Partij voor de Dieren zich op alle parkeerplaatsen, maar dit werd aangepast naar ‘zoveel mogelijk parkeerplaatsen’. “We passen dit al veel toe, vooral in nieuwe woonwijken,” zegt wethouder Evelien Kostermans. “Echter, sommige parkeerplaatsen liggen volledig in de schaduw of worden zo intensief gebruikt dat er niets groeit. Daar hoeven we dit niet te implementeren, maar waar het wel kan, doen we het zeker.”

Gemeente Tilburg wil verstening tegengaan met grasbetontegels
© Nieuws Vandaag

Ondanks de al bestaande inzet op grasparkeerplekken vond Hans Kokke van de SP het vreemd dat er nog een motie nodig was. “Deze motie lijkt ondersteunend, maar dat zou helemaal niet nodig moeten zijn. Als we dit ook al formeel moeten vastleggen, wordt het complex,” aldus Kokke. De SP stemde uiteindelijk als enige partij tegen het voorstel van de Partij voor de Dieren.

Grasbetontegels

Harry van den Berg van LST zou de groene aanpak zelfs nog verder willen uitbreiden. “Ik zie graag ook trottoirs en andere wegen met grasbetontegels. Dit is niet moeilijk en kan veel wateroverlast voorkomen,” stelt hij voor. Hoewel deze suggestie tijdens de discussie werd geuit, werd ze niet serieus meegenomen in de stemming.

Klimaatbestendig

Met deze stappen hoopt gemeente Tilburg de stad groener, koeler en beter bestand tegen wateroverlast te maken. De inzet van grasparkeerplekken is daarbij een belangrijk onderdeel van de oplossing.

Deel artikel

Meer over

Net binnen

Nieuws Vandaag
Nederland
bewolkt
17.5 ° C
19.5 °
16.7 °
87 %
6.5kmh
98 %
di
17 °
wo
21 °
do
24 °
vr
27 °
za
27 °
spot_imgspot_img