spot_imgspot_img

De milieu-impact van verwarmde winterterrassen

In de zomer zitten de terrassen van alle horeca natuurlijk vol, maar nu zijn er ondernemers die zelfs in de winter de terrassen vol willen krijgen. Aangezien het hier natuurlijk erg koud voor is, hebben ze de oplossing gevonden om het terras te overdekken én om deze terrassen te verwarmen, maar hoe slecht is dit nou eigenlijk voor het milieu? Het plan hierbij is om gasflessen open te draaien de hele middag en om de verwarmings-heaters op de terrassen op de maximale stand te laten draaien. Steeds meer cafés en restaurants willen dit, zo kunnen ze namelijk extra klanten serveren, maar hoe slecht gaat dit zijn voor het milieu?

Energieverbruik

De horeca willen dus terrasverwarming in de winter, maar hoeveel energie kost dit dan? Stel een restaurant heeft 10 verwarmers die een half jaar lang elke avond aanstaan en deze hebben allemaal een vermogen van 2000W. Hiervoor wordt in totaal 14.600 kWh aan elektriciteit gebruikt, wat gelijkstaat aan bijna 7000 kg aan CO2-uitstoot. Dit is dezelfde CO2-uitstoot van een gemiddeld huishouden aan energiegebruik gedurende 2 jaar. Er zouden dus evenveel uitlaatgassen door slechts één restaurant of café veroorzaakt worden als dat een gemiddeld gezin in 2 jaar gebruikt aan energiegebruik. Als alle horeca in heel Nederland dit zouden doen, kun je met dit energiegebruik zeker een heel dorp of stadsdeel mee verwarmen.

Horeca willen ook in winter volle terrassen

Gedurende de zomer heeft de horeca het altijd druk met de stampenvolle terrassen. In de winter valt dit echter vies tegen. Het is koud en nat weer, waardoor mensen liever gezellig binnen willen zitten. Natuurlijk hebben de restaurants alsnog klandizie gedurende de feestdagen, maar over het algemeen is de winterperiode een stuk rustiger voor cafés en restaurants. Dit is dan ook de reden dat het voor de horeca zo belangrijk is om de terrassen te gaan verwarmen gedurende de winterperiode. Op deze manier kunnen mensen nog steeds genieten van de winterse gezelligheid, maar dan op de verwarmde terrassen van de horeca met bijvoorbeeld warme chocolademelk of lekkere wijn.

Frisse buitenlucht opwarmen

Het verwarmen van de terrassen door middel van verwarmingen kost dus veel energie en is daarmee ontzettend slecht voor het milieu door de vele CO2-uitstoot die het veroorzaakt. Gelukkig zijn er ook nog alternatieve opties, waardoor mensen eventueel alsnog op de terrassen van de horeca kunnen zitten gedurende de winterperiode. Dekens zijn op de bank en verder in huis altijd heel gezellig en knus en ze houden je goed warm. Waarom zouden we dit dan niet ook in de horeca gebruiken?

Windschermen en planten

Het is natuurlijk even een investering voor de cafés en restaurants, maar dat zouden de verwarmers al helemaal zijn. Als de horeca ervoor zorgt dat hun terras goed beschut is, dus zorgen dat de mensen uit de wind kunnen zitten en het liefst ook droog, dan kunnen hier zelfs in de winter gasten zitten. Restaurants kunnen bijvoorbeeld een fatsoenlijk windscherm plaatsen rondom het terras of een soort van muur maken van planten die veel wind vangen. Door op alle banken en stoelen nog wat extra kussens en dekens neer te leggen, worden ook de terrassen lekker knus in de winter. Op deze manier hoeft men niet alleen maar thuis warme chocolademelk te drinken, maar kunnen ze dit ook op de terrassen van de horeca doen.

De overheid in Frankrijk verbiedt het gebruik van de terrasverwarmers bij restaurants en cafés om klimaat. De terraskachels straks ook verboden in de binnenstad van Nederland.

Meer over

Net binnen

spot_imgspot_img
Nederland
bewolkt
15.4 ° C
17.3 °
14.5 °
87 %
2.7kmh
98 %
za
15 °
zo
20 °
ma
19 °
di
23 °
wo
18 °
spot_imgspot_img