Biologische vis helaas toch niet zo gezond

Twee keer per week vis eten zou gezond zijn, omdat er in vis gezonde voedingsstoffen zitten. Vooral de omega-3 in vis is erg gezond, omdat ons lichaam deze stof niet zelf aanmaakt. Omega-3 verkleint onder meer het risico op hart- en vaatziekten. Bijzonder is echter dat ook bewezen is dat mensen (vegetariërs) die geen vis eten, juist minder hart- en vaatziekten krijgen.

Biologische vis helaas toch niet zo gezond

Daarnaast zitten in vis ook veel gevaarlijke stoffen zoals Kwik, pcb’s, brandvertragers en dioxines. Vis eten is vanwege deze slecht afbreekbare stoffen ongezond en in het slechtste geval zelfs op langere termijn dodelijk!

Het voordeel van het eten van vis is dat het bijna dertig procent minder kans op sterfte door hart- en vaatziekten zou geven. Alle vissoorten hebben deze beschermende werking, maar met name vette vis. Helaas is vette vis tegelijkertijd ook de meest giftige, daar er juist in het vetweefsel de moeilijk afbreekbare stoffen zich opstapelen. Kwik en dioxines zijn de twee stoffen waarop wordt gecontroleerd, maar stoffen als de gevaarlijke broomhoudende vlamvertragers (BFR’s) en zware metalen, die ook slecht afbreekbaar zijn en kankerverwekkend, worden echter niet gecontroleerd. BFR’s zijn broomhoudende brandvertragers die gebruikt worden in kleding, plastic, meubels, tapijten en elektronica. De vervuiling door deze stof vindt plaats via de lucht na verbranding. De stof komt in het water en wordt opgeslagen in het vetweefsel van de vis.

Zware metalen

Kwik is een wereldwijde vervuiler en de mens is verantwoordelijk voor een groot deel hiervan (65 procent). Vooral bij vissen, die andere kleinere vissen eten, stapelen de slecht afbreekbare stoffen als kwik zich op in het vetweefsel. Hoe kleiner de vis, hoe kleiner de kans op kwik.

Het meest extreme voorbeeld van kwikvergiftiging vinden we in sommige dorpjes in Japan waar nog walvis en dolfijn wordt gegeten. De twee zoogdieren staan boven in de voedselketen en hun vlees bevat zoveel kwik dat er hier veel kinderen geboren worden met een geboorteafwijking.

Alleen haring is redelijk veilig te eten, omdat deze onderaan de voedsel keten staat. Maar ook de grotere vissoorten als makreel en tonijn kunnen juist veel gif soorten bevatten en kunnen daarom beter niet elke week worden gegeten.

Dioxines

Dioxines zijn zeer giftige, kankerverwekkende stoffen, die vooral in ons milieu vrijkomen bij verbranding van o.a. chemische stoffen door de vervuilende industrie. Dioxine concentreert zich in het vetweefsel van vissen en vooral vette vis bevat dus veel dioxines.

Dioxines zijn in zeer lage concentraties al kankerverwekkend en kunnen ook andere schadelijke effecten hebben, zoals huidaandoeningen, neurologische schade en immuniteitsproblemen.

Ongeveer 15% van de dioxines die Nederlanders binnenkrijgen, komt ons lichaam binnen via onze visconsumptie. Dit is gebaseerd op het eten van 1x per 15 dagen een portie vis. De gezondheidsraad en het voedingscentrum adviseren echter om 2x per week vis te eten. Dit betekent dat de visconsumptie in Nederland 4x hoger zou moeten worden. Naast dat dit onverantwoord is omdat het al erg slecht gesteld is met de wereldwijde visbestanden, zal ook de inname van dioxines hiermee aanzienlijk verhoogd worden.

De omega-3 vetzuren, DHA en EPA, zijn volgens het voedingscentrum belangrijke voedingstoffen. Door twee keer per week vis te eten zou je voldoende van deze zogenaamde visvetzuren binnenkrijgen. Hierdoor zou je dus ook het risico op een hartaanval verminderen. Hoewel uit onderzoek blijkt dat vegetariërs er wat betreft hart- en vaatziekten gunstig uitspringen, is het ook maar de vraag wat waar is. Daarnaast is vis niet zo belangrijk om omega-3 vetzuren binnen te halen. Normaal krijg je ook voldoende omega-3 vetzuren binnen met plantaardige voedingsmiddelen. Vooral uit plantaardige oliën en noten maak je voldoende omega-3 (DHA en EPA) aan.

Visolie is schadelijker dan vis eten

Onderzoeken tonen aan dat visolie helemaal geen positieve werking heeft tegen hart- en vaatziekten. Dit komt vooral omdat de manier waarop visolie wordt bereid, zorgt voor geoxideerde visolie. Dat leidt ertoe dat de kans op aderverkalking en trombose juist vergroot wordt. Ook heeft onderzoek aangewezen dat visolie tot een verminderde reactie van de immuuncellen leidt. Gebruikers van visolie kregen vaker de griep. Experimenten die zijn uitgevoerd tussen 1988 en 1992 tonen aan dat er afwijkingen in het hersenweefsel ontstaan bij ratten als je ze visolie te eten geeft. Hierbij is daarbij bewezen dat de schoolprestaties alleen maar achteruit kunnen gaan bij kinderen en nooit vooruit, zoals de reclame pretendeert. heeft haarfijn aangetoond dat een onderzoek dat zou moeten hebben aantonen dat visolie goed voor de hersenen is, is vervalst. Slechts de kinderen die het iets beter deden zijn in de onderzoeksresultaten naar voren gehaald. Het gaat hier dus enkel om wetenschappelijke fraude.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen