Hebben vissen geen stress en gevoel?

Stop met pijnlijke onverdoofde slacht van vissen

Wereldwijd worden er elk jaar zo’n 70 miljard landbouwdieren verbruikt voor hun vlees, eieren en melk. Naar schatting leven ongeveer 50 miljard van hen in de vee-industrie. Ze zitten in krappe, kale kooien of hokken, zien zelden daglicht en pijnlijke verminkingen zijn aan de orde van de dag. Maar niet alleen de dieren zijn de dupe. De vee-industrie is ook schadelijk voor de aarde en het welzijn van de mensen. De vee-industrie heeft geen toekomst. Het is tijd voor een fris en nieuw plan. Het is tijd voor een andere aanpak.

Het leed van vee dat over lange afstanden vervoerd

Elk jaar worden miljoenen schapen, varkens en runderen doorheen Europa vervoerd, vaak over enorm lange afstanden, soms tot 40 of 50 uur. Gedurende het transport moeten de dieren ondraaglijke pijnen doorstaan. Ze worden vervoerd ofwel om na aankomst geslacht te worden, ofwel om op de plaats van bestemming verder vetgemest te worden.

Overvolle vrachtwagens

In de praktijk zie nog steeds op elkaar gepakt in overvolle vrachtwagens die vaak niet aan de normen noch aan de welzijnsnoden van de dieren voldoen. De dieren hebben het stempel slachtvee gekregen en zo wordt er ook naar gekeken en gehandeld. De dieren worden weggehaald uit hun vertrouwde omgeving en ervaren stress waarbij ze optransport worden gezet en meestal geen voedsel, water of rust krijgen. De dieren raken zo meer uitgeput, uitgedroogd en zwaar gestresseerd. Sommigen hijgen en happen wanhopig naar lucht. Anderen raken gewond of zakken in elkaar op de vloer van de vrachtwagen, waar ze vertrappeld en verpletterd worden door medeslachtoffers. Bij bepaalde transporten sterven zeer veel dieren al voor hun aankomst door uitputting, warmte en gebrek aan water of aangepaste ventilatie.

Elk jaar exporteert de Europese Unie zo’n 200.000 levende runderen naar slachthuizen in het Midden-Oosten, waar de dieren in schrijnende omstandigheden zonder verdoving gekeeld worden. De grootste exporteurs zijn Duitsland, Frankrijk en Ierland. In 2004 kregen de veetransporten 52 miljoen euro subsidie van Europa.

Het leed van vee dat over lange afstanden vervoerd

Gelukkig zijn er mensen bewust van het dieren leed en kiezen voor biologisch vlees . Deze dieren worden veel diervriendelijker behandeld en zitten in ruimere hokken en mogen zelfs naar buiten. ( zie andere blogs over scharrelvlees of biologisch vlees). Ook door minder vlees te eten of helemaal geen vlees te eten , bespaart je veel dierenleed. Met vleesvervangers en andere eiwitten uit groente en fruit of noten kan je gezond zo niet gezonder leven.

De EU heeft al voor langere tijd in de wet vastgelegd dat dieren die voor de consumptie zijn bestemd zo pijnloos mogelijk moeten worden geslacht. “Dat gold niet voor vissen, omdat de EU vond dat er te weinig kennis was over een humane slacht.”

Hebben vissen geen stress en gevoel?

Uit onderzoek blijkt dat vissen zoals haring, schol en kabeljauw gruwelijk lijden. “De dieren worden levend verwerkt (opengesneden, organen verwijderd), stikken of sterven langzaam door onderkoeling na levend invriezen”, zegt de organisatie Wakker Dier.

Stressbeleving

Groen Nieuws hoopt mensen bewust te maken dat de vissen net zoveel recht hebben op een pijnloos einde als andere slachtdieren als koeien en varkens.

De overheid erkent dat vissen een vorm van pijn-, angst- en stressbeleving kennen, maar zij vindt daarom nog niet dat de dieren recht hebben op verdoving bij de slacht”,

Er zijn genoeg diervriendelijke methodes om de vissen te doden, zoals verdoving met een elektrische schok. Zo is reeds al de verdoofde slacht bij paling verplicht gesteld.

Biologische vis

Biologische visproducten zijn per definitie altijd gekweekt. Wild gevangen vis kan nooit biologisch zijn.”

Biologisch gaat meer om het dierenwelzijn

Hoe het dier leeft en eet. Biologische vis heeft onder meer voldoende ruimte, leeft in schoon water, krijgt goed voedsel, geen hormonen toegediend en wordt op een pijnvrije manier geslacht

Biologische vis op de markt

Een groeiend aantal kwekerijen brengt biologische vis op de markt. Het gaat om zalm en forel. In de biologische kwekerijen wordt geen gebruik gemaakt van hormonen en antibiotica en hebben de vissen meer ruimte. De vis draagt de term ‘biologisch’, maar geen EKO-keurmerk omdat het buitenlandse producten zijn. De buitenlandse keurmerken zijn: het Duitse ‘Naturland’ en het Engelse ‘Soil-association’. Er kunnen buitenlandse termen voor ‘biologisch’ gebruikt zijn, zoals het Engelse ‘organic’. Biologische vis is te koop bij natuurvoedingswinkels.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Guido Sparreboom

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen