Vitamine B8 voor mooi haar

Wat is goed voor je haar? Gevarieerde voeding vormt de basis, want ook voor haar geldt: gezond van binnen, mooi van buiten. Vitamines en mineralen doen de rest en zorgen voor groei, kracht en glans.

Gemiddeld groeien er tussen de 100.000 en 150.000 haren op je hoofd. Deze haren groeien ongeveer 0,3 millimeter per dag, wat neerkomt op ongeveer 1 centimeter per maand. Haren groeien niet van de lucht! Ze hebben, net als elke andere cel in je lichaam, dagelijks voedingsstoffen nodig. Dit zijn de belangrijkste.

Selenium voor groei

Dit mineraal heb je maar in kleine hoeveelheden nodig, maar het is wel belangrijk voor de groei van je haren. Het komt in kleine hoeveelheden in veel voedingsmiddelen voor. Voldoende gezonde en gevarieerde voeding is daarom extra belangrijk. Rijk aan selenium zijn vis, schelpdieren en paranoten.

haaruitval

Vitamine B8 voor mooi haar

Je hebt wel eens van die dagen dat je haar niet doet wat jij wilt. In dat geval kan het haar wel wat extra vitamine B8 gebruiken. Deze vitamine wordt ook wel biotine of vitamine H, de H van Haar, genoemd. Vitamine B8 wordt vaak in shampoos of andere haarproducten verwerkt, maar het effect daarvan is verwaarloosbaar. Vitamines moet je van binnenuit binnenkrijgen, en niet van buiten. Via de voeding dus, of via een supplement. Vitamine H komt voor in eieren, melk, sojaproducten, noten en pinda’s.

Bonen

Kidneybonen en linzen zouden eigenlijk een belangrijk deel van je haarverzorgings dieet moeten uitmaken. Ze bevatten onder andere proteïne voor de haargroei. En zijn rijk aan ijzer, zink en biotine verbetert de haarconditie en helpt tegen kaalheid en grijs haar.

Vitamine B5 tegen haaruitval?

Elke dag verlies je gemiddeld 100 haren. Dit is heel gewoon en geen reden voor paniek, aangezien er ook weer ongeveer 100 haren per dag bij groeien. Er is pas echt sprake van haaruitval als je per dag beduidend meer haren verliest. Haaruitval kan tijdelijk zijn, bijvoorbeeld door stress, na een bevalling of door ongezond eten waardoor een tekort aan vitamines en mineralen ontstaat. Van pantotheen zuur (vitamine B5) werd vroeger beweerd dat het haaruitval kan voorkomen, dit is echter nooit aangetoond. Het is wel zeker dat een gezonde, volwaardige voeding het lichaam helpt in tijden van stress.

Koper tegen grijze haren

Melanine, ook wel pigment genoemd, zorgt er voor dat je haar van nature een mooi kleurtje krijgt. Zo ontstaat zwart, rood of blond haar. Bruin haar is een mengsel van het zwarte met het rode pigment. Helaas is de melanine-productie niet eindeloos. Grijze haren krijgen we uiteindelijk allemaal. Het mineraal koper is betrokken bij de pigmentvorming van het haar. Dit anti-grijsmineraal komt voor in groente, chocolade en volkorenbrood. Zo kun je een kleurspoeling misschien nog even uitstellen…

Zink voor sterk haar

Mooi haar is ook sterk haar, dat niet zo snel splijt. Voor sterke haren heb je zink nodig. Dit mineraal is nodig voor de opbouw van eiwitten en daarmee voor alle lichaamsweefsels, en dus ook haar. Zink vind je in vlees, vis, haring, volkorenbrood, peulvruchten en zilvervliesrijst.

Vitamine A draagt bij aan een gezonde hoofdhuid. Dit is essentieel voor glanzend haar. Voor voldoende vitamine A kun je onder andere kiezen voor wortelen. Zuivelproducten

Eieren

Eieren bevatten proteïne, biotine en vitamine B12. Dit zijn belangrijke beauty voedingsstoffen.

Gezond haar

Hangt dus niet af van de verzorgingsproducten, die eerder schadelijk zijn dan goed, indien het niet om een natuurproduct gaat.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen