Vitamine pillen zijn niet gezond

Zijn vitamine pillen nu gezond of ongezond. Voedingssupplementen zijn pillen, capsules, poeders, tabletten, drankjes of druppels die allemaal bedoeld zijn om bepaalde stoffen als extra vitamine, extra mineralen, of een combinatie (multi) bevatten om een aanvulling te geven op ons dagelijkse voedsel.

Uit een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), blijkt dat langdurig extra vitamines en mineralen slikken schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Er zijn voedingssupplementen op de markt die hogere doseringen bevatten dan de maximaal aanvaardbare bovengrens. Te veel is nooit goed en er is nog iets meer aan de hand.

Het is in onze moderne wereld bijna niet meer mogelijk om voeding of drank te kopen zonder toegevoegde synthetische vitamine-achtige stoffen. Vooral vitamine A, C en E worden gepromoot als gezond en zitten vaak door vruchtensappen en bewerkt voedsel. Kunstmatige vitamine C, ook ascorbinezuur genoemd, wordt soms zonder dit te vernoemen op het etiket, in een product gedaan om de houdbaarheid te verhogen. Alle producten met kunstmatige vitamines moeten de indruk wekken dat het product gezond is, maar vaak is het tegenovergestelde waar.

Veel mensen slikken regelmatig vitamine pillen of mineralen, terwijl vitaminetekorten nog zelden voorkomen in ons land. Zo wordt extra vitamine C geslikt omdat dit een verkoudheid of griep zou kunnen voorkomen en magnesium om dit de weerstand verhoogt, stress vermindert of werkt tegen vermoeidheid. Voorkomen kun je een verkoudheid of griep niet, maar door extra vitamine C slikken, zou je ervoor kunnen zorgen dat je er snel weer boven op bent. Toch is er echter geen enkel bewijs dat voedingssupplementen nodig zijn voor een goede gezondheid. Vitamines en mineralen uit groente en fruit wel en daar hoeven we niet over te twijfelen. Om je weerstand te verhogen is dan ook meer en gevarieerd fruit of verse groente eten de beste remedie.

Natuurlijke vitaminen en mineralen zijn gemaakt uit plantaardige bestandsdelen. Toch zijn 95% van de huidige vitamines en mineralen synthetisch en worden in een laboratorium gemaakt. Dit is eigenlijk te vergelijken met medicatie die ook meestal synthetisch is.

Goede aanvulling

In sommige omstandigheden (mensen die ongezond zijn) kunnen bepaalde supplementen als mineralen wel zinvol zijn en dan is dit meestal op dokters advies. Een laag gedoseerd supplement is dan een goede aanvulling. Als je gezond wil leven, moet je er voor zorgen dat er zo veel mogelijk mineralen en vitaminen op natuurlijke manier in je voeding zitten, zoals dat bij biologisch voedsel het geval is.

Waarom biologisch?

De verschillen zijn groot als je wel of geen biologische groente eet. De mineralen en vitamine zijn in biologische groente aanzienlijk hoger, omdat deze gegroeid zijn in een goede bodem. Gezond voedsel komt namelijk alleen van vruchtbare bodems met veel bodemorganismen, met een langzaam werkende organische bemesting en zuurstof.

In de Biologische landbouw wordt immers geen kunstmest gebruikt, dierlijke mest met mate toegevoegd en veel compost gebruikt waardoor een goede humus laag wordt verkregen. Daarnaast wordt er geen roofbouw gepleegd en wordt er gewerkt met wisselgewassen die vaak ook weer de bodem verrijken met natuurlijke stikstof of compost. Bodemleven gedijt immers alleen goed bij voldoende humus, niet te veel natuurlijke mest en goede lucht/waterhuishouding. Een milieu met minerale zouten, veroorzaakt door kunstmest, veroorzaakt een harde en zuurstofarme grond wat slecht is voor de gewassen. Ook kunnen gewassen slecht tegen overbemesting van gewone mest, aangezien mest ammoniak met zich mee brengt. In de gangbare landbouw wordt kunstmest nog volop gebruikt, waardoor waterige planten met weinig weerstand ontstaan. Omdat de planten geen weerstand hebben, wordt ook volop gespoten met pesticiden en daar kunnen wij, maar ook het bodemleven, niet goed tegen.

Planten die opgroeien op een gezonde bodem zijn daardoor sterker, hebben meer weerstand en kunnen meer mineralen opnemen en vitamines aanmaken. Biologisch geteelde planten halen dus meer mineralen en spoorelementen uit de grond, mede omdat een goed bodemleven hiervoor zorgt.

De Nederlandse bodem verschraalt steeds meer door intensief gebruik en het gebruik van veel kunstmest, wat slechts een eenzijdige bemesting geeft zonder belangrijke spoorelementen. De producten die van deze teelt afkomstig zijn kunnen er nog zo prachtig en groot eruit zien, er zitten veel minder belangrijke vitaminen en mineralen in. Met biologisch voedsel koop je eigenlijk 30 procent meer groente en fruit wat de voedingswaarde betreft.

Schadelijke gevolgen

Water oplosbare vitamines (B en C) leiden niet snel tot een vergiftiging, omdat overschotten via de urine het lichaam verlaten. Alleen bij grote hoeveelheden (meer dan 2000 mg per dag) kunnen de vitamines ervoor zorgen dat je misselijkheid wordt, hoofdpijn en huiduitslag krijgt. Bij de oplosbare vitamines (A, D, E en K) kan echter vrij gemakkelijk een vitamineoverschot ontstaan. Te veel vitamine D kan zelfs leiden tot nierschade en een te grote hoeveelheid vitamine A tot leverschade. Ook kunnen vitaminesupplementen de werking van medicijnen nadelig beïnvloeden. Overleg dus altijd eerst met de huisarts over het gebruik van supplementen.

Vermijd producten met toegevoegde vitamine A, C en E

Mensen blijken door inname van extra toegevoegde vitamine zoals A, E of beta-caroteen, aan zogenaamde gezondheidsproducten, maar ook in vitaminepillen, sneller kankertumoren te ontwikkelen. Wetenschappers zijn het er nog niet helemaal over eens, maar er zijn verschillende aanwijzingen die dit verschijnsel bevestigen. De kans dat het een betere gezondheid oplevert is vele malen kleiner dan dat het je ziek maakt.

Neem geen multivitamine

Ook heeft een wetenschappelijk onderzoek in de VS uitgewezen dat het nemen van multivitaminen ervoor kan zorgen dat het risico op borstkanker met 20% wordt vergroot. In een multivitamine pil zitten namelijk vitaminen waarvan al bewezen is dat deze kanker kunnen veroorzaken.
Synthetische vitamine C tabletten kunnen kanker veroorzaken.

Ook bij synthetische vitamine C is al enkele malen aangetoond dat het een kankerverwekkend stof kan zijn. Zo heeft de universiteit van Pennsylvania recent nog bewezen dat kunstmatige vitamine C als katalysator werkt om toxine aan te maken, wat het menselijk DNA vernietigt. Vernietiging van DNA is de eerste stap naar kanker. De fabrikanten van vitamine C pillen verdienen echter zoveel geld aan hun product, dat ze ook tientallen miljoenen kunnen spenderen aan onderzoeken waaruit dan vervolgens uit blijkt dat vitamine C ongevaarlijk is. Betrouwbaar zijn deze onderzoeken evenmin, maar voor onafhankelijke onderzoeken wordt vanuit de overheid maar weinig geld uitgetrokken en er is dus een scheef beeld ontstaan.

vitamine pillen

Complexe samenwerking van vitamine en mineralen

Vitamine C uit fruit werkt samen met allerlei mineralen, fytonutrieten en aminozuren. Kunstmatige vitamine C doet dat niet en er komt door de vitaminepil een overdaad van de stof binnen. Deze overdaad zorgt er vervolgens voor dat de samenwerking met mineralen niet kan plaats vinden. Het lichaam reageert wel alsof er vitamine C in het lichaam binnen is gekomen en stopt hierdoor de opname van natuurlijke vitamine C en mineralen.

Vitaminepillen met synthetische bestanddelen zijn altijd ongezond voor het lichaam. Ook de pillen met mineralen zijn synthetisch en niet goed voor het lichaam. We hebben voldoende gezonde biologische groente en fruit die het tekort aan vitamine aan kunnen vullen. De antioxidanten in groente en fruit helpen bij het bestrijden van kankercellen die ieder mens wel in zich heeft (verkregen uit chemische middelen, tabak of alcohol e.d.). De gezonde cellen worden hierdoor beschermd en zorgen voor een gezond immuunsysteem. Als het immuunsysteem echter verzwakt is door verkeerde vitaminepillen kan een kankergezwel tot volle wasdom komen.

Het gezonde imago van de vitaminepil wordt nog steeds in stand gehouden door grote bedrijven die de pillen promoten als gezond en nodig om ziekte te voorkomen. Geheel onterecht, zo blijkt uit tal van wetenschappelijke onderzoeken waarin in totaal miljoenen mensen aan zijn onderworpen. Vitaminen uit groente, fruit, zaden, noten en graan zijn wél gezond.

Artsen weten vrijwel niets van kanker

Veel artsen doen bij kanker alleen aan symptoombestrijding met chemotherapie en bestraling, methoden die zelf kankerverwekkend zijn. Dat artsen, net zoals de medische industrie, gefocust zijn op de symptomen en op het repareren is nog steeds aan de orde van elke dag. Onderzoek naar oorzaak zelf laat men liggen en daarbij wordt te weinig algemeen onderzoek gedaan. Kanker is een gecompliceerde ziekte met vele oorzaken. Het feit dat de ziekte er soms tientallen jaren over doet om zich te ontwikkelen vermoeilijkt het proces om kennis te vergaren op dit gebied. De farmaceutische industrie heeft er geen belang bij om geld te investeren in onderzoek om de oorzaak aan te pakken. De medicatie en supplementen leveren immers miljarden op die hun business alleen maar vergroot. Zou dit wegvallen of verminderen omdat ze de oorzaak hebben gevonden, dan lijden ze zelf daaraan grote verliezen.

Kortom, de overheid zal met meer eigen onderzoek moeten komen om kanker tegen te gaan. Ook zou er een duidelijke wetgeving moeten komen over bijvoorbeeld supplementen of voedingswaren waaraan synthetische vitamine aan toe zijn gevoegd (en andere rotzooi als suikers, zout, e-nummers etc.). Zolang niet bewezen is door de overheid dat toegevoegde stoffen gezond of voedzaam zijn mogen ze er niet in.

Er is nog een lange weg te gaan en daarop kunnen we waarschijnlijk lang wachten. Het grote geld regeert en de gezondheid van mensen staat niet bovenaan.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen