Op het historische perceel Kerkstraat 14 in Bavel staat de Vlaamse schuur, die na vele decennia van leegstand nu een nieuwe bestemming krijgt als woning. Het gebouw, dat samen met de langgevelboerderij Dorpshoeve de status van gemeentelijk monument draagt, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot voor de Tweede Wereldoorlog.
Historische boerderij
De boerderij en de drie bijgebouwen dateren uit de periode net voor de Tweede Wereldoorlog en waren oorspronkelijk in gebruik als boerenbedrijf. In de loop der jaren heeft het landschap rondom het perceel echter plaatsgemaakt voor woonwijken, scholen en winkels. Vandaag de dag bevindt de Dorpshoeve zich aan de rotonde in het dorpshart, op de hoek van de Kerkstraat en Zuster Boomaarsstraat.
Het initiatief om het perceel te splitsen en de Vlaamse schuur te transformeren tot een woning komt van de eigenaar. Omwonenden zijn mondeling op de hoogte gesteld van het plan, dat de goedkeuring heeft gekregen van het Bredase college van B en W. Echter, het plan is niet zonder beperkingen.
Cultuurhistorische waarde
Gezien de gemeentelijke monumentenstatus van Kerkstraat 14, moeten de beperkingen gericht zijn op het behoud van de cultuurhistorische waarde van de locatie. Het behoud van de boerenerfstructuur is een van de vereisten, waarbij geen extra openingen in de gevel en het dak van de Vlaamse schuur mogen worden aangebracht.
Een interessant aspect van het plan is dat de bewoners van zowel de oude boerderij als de Vlaamse schuur gezamenlijk gebruik zullen maken van de entree tot het erf, die aansluit op de Kerkstraat. Dit draagt bij aan een geïntegreerde gemeenschapssfeer.
Om de tweede woning mogelijk te maken, wordt in totaal 780 m2 van het terrein afgesplitst. De steile kap van de schuur beperkt de bouwmogelijkheden tot één laag, waardoor het pand met name geschikt wordt voor bijvoorbeeld ouderen. Op termijn zal deze nieuwe woning in het segment ‘dure koop’ op de markt komen.
Goedkeuringstraject
Het ontwerpbestemmingsplan heeft rond de jaarwisseling ter inzage gelegen, zonder dat er bezwaren zijn ingediend bij de gemeente Breda. Nu is het aan de gemeenteraad om het plan definitief goed te keuren, waarmee de transformatie van de Vlaamse schuur naar een eigentijdse woning een stap dichterbij komt.