Vlees is niet gezond, slecht voor het milieu

Vlees is niet gezond

Slecht voor het milieu en gaat vaak gepaard met dierenleed. Vegetarisch eten is niet minder gezond dan een dieet met vlees. Sterker nog: er is zelfs wetenschappelijk aangetoond dat voeding met veel vlees ongezond is. Een bewust samengesteld vegetarisch voedingspatroon levert in ruime mate alle noodzakelijke voedingsstoffen. Dit terwijl een voedingspatroon met veel vlees slecht vet en te veel eiwitten bevat en het risico draagt dat het te weinig voedingsvezels bevat. Bovendien is bewezen dat vegetariërs doorgaans minder lijden aan hart- en vaatziekten, diabetes mellitus en een lager lichaamsgewicht.

Diabetes type 2

Veel fruit en groente en een verminderde vlees consumptie kan bijdragen tot het voorkomen van diabetes type 2. Het innemen van meer vezels vermindert het risico op het ontwikkelen van type 2-diabetes. Het nut van een hoge groente- en fruitconsumptie bij het voorkomen van diabetes is niet onomstotelijk bewezen, maar duidelijk is wel dat het consumeren van veel groenten helpt bij het voorkomen van obesitas (een van de belangrijkste risicofactoren van diabetes). Uit veel studies blijkt dat er een verband is tussen de vleesconsumptie en het risico op diabetes. Zo hebben mensen die één keer per week vlees of vis eten al een 30 tot 40 procent grotere kans op type 2-diabetes. Hoe meer vlees men consumeert, hoe hoger het risico wordt. Dat komt mogelijk door de inname van verzadigde vetzuren in dierlijke producten. Deze vetzuren bevorderen overmatige insulineconcentraties in het bloed. Daarnaast kunnen stikstofverbindingen (zoals nitriet en nitrosamines) in verwerkte vlees- en visproducten de insulineproducerende cellen van de alvleesklier beschadigen. Ook leidt overtollig ijzer uit vlees mogelijk tot beschadiging van de cellen, omdat het de vorming van vrije zuurstofradicalen bevordert.

Preventie van kanker

De meeste voedingspatronen die beschermen tegen kanker bestaan voornamelijk uit voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong. Specifieker: groente geeft een verlaagd risico op kanker van mond, keel, strottenhoofd, slokdarm en maag. Voor fruit geldt hetzelfde verlaagde risico en dit biedt bovendien extra bescherming tegen longkanker.

Kenmerkend voor groente

(dus niet aardappelen) en fruit is dat ze een lage energiedichtheid hebben, waardoor ze waarschijnlijk ook beschermen tegen gewichtstoename. Ui-achtigen verlagen het risico op maagkanker en knoflook verlaagt het risico op dikkedarm- en endeldarmkanker.

Rood vlees en voorbewerkt vlees

(inclusief vleeswaren) geven een overtuigend verhoogd risico op dikkedarm- en endeldarmkanker. Een onverwacht resultaat van de metastudie is dat bètacaroteen als voedingssupplement een verhoogd risico geeft op longkanker.

Leef gezonder en verminder of stop je vlees consumptie. Mocht je toch niet “kunnen” stoppen met vlees, kies dan voor biologisch vlees dat gezonder is, dierenleed vermindert en beter is voor het milieu.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Wesley van der Linde

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen