Vlees op lijst kankerverwekkers

Vlees op lijst kankerverwekkers

LYON – Bewerkt vlees is kankerverwekkend en rood vlees mogelijk ook. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties heeft maandag officieel gewaarschuwd voor het vlees.

De onderzoekers schatten dat elk jaar 34.000 mensen sterven aan kanker doordat ze veel bewerkt vlees eten. Rood vlees is wellicht verantwoordelijk voor 50.000 doden per jaar. Het gaat om vleessoorten die bewerkt zijn zodat ze langer houdbaar zijn of een sterkere smaak krijgen zoals (knak)worstjes, hamsoorten en ingeblikt vlees. Dat bewerkte vlees staat in de gevaarlijkste categorie, Groep 1. “Dat is gebaseerd op voldoende bewijs dat het eten van bewerkt vlees darmkanker veroorzaakt”, aldus de WHO. Volgens de organisatie neemt het risico op darmkanker met 18 procent toe voor elke 50 gram bewerkt vlees die dagelijks wordt gegeten. Er is mogelijk ook een verband met maagkanker.

Verband

Bewerkt vlees staat in Groep 1 naast stoffen als arseen, asbest, cadmium, chroom-6, mosterdgas, plutonium-239, tabaksrook, dieselroet en steenkoolteer. Op de lijst staan ook ziektes als chronische hepatitis C, hiv, hpv (het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt) en omstandigheden als luchtvervuiling, zonnestraling, röntgenstralen en zonnebanken. Dat wil niet zeggen dat bewerkt vlees even gevaarlijk is als bijvoorbeeld asbest, benadrukt de WHO, alleen dat het bewijs voor het verband met kanker even sterk is.

Bewijs

Rood vlees staat een trapje lager, in Groep 2A. Volgens de WHO is er ‘beperkt bewijs’ dat het eten van rood vlees kanker veroorzaakt. In die categorie staan bijvoorbeeld olieraffinage, insecticiden en anabole steroïden. Onder rood vlees valt bijvoorbeeld rundvlees, kalfsvlees, varkensvlees, lamsvlees, paardenvlees en geitenvlees. Rood vlees wordt in verband gebracht met darmkanker, alvleesklierkanker en prostaatkanker.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Wesley van der Linde

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen