Vlees wordt in partijen opgekocht

Handel in vlees en de grondstoffen worden met containers over de gehele wereld met vrachtauto’s en containerschepen verhandeld. Containerschepen vervuilen enorm en dat terwijl deze uitstoot van fijnstof en CO2 voor het grootste deel kan voorkomen worden als we deze handelaars die hun zakken vol stoppen met winst een halt toeroepen. Niks vrije handelsmarkt, de wereld heeft een groot probleem en we noemen het klimaat opwarming. Het kan niet zo zijn dat heel de wereld lijd onder de wereldhandel van enkele multinationals.

Vleeshandel

Vlees wordt vaak door handelaren ergens in de wereld waar de prijs laag is opgekocht en doorverkocht. De handelaar zelf heeft soms helemaal geen verstand van vleeswaren en zien het gewoon als een product waar mee gehandeld kan worden mits je voldoet aan bepaalde regelgeving. Het vlees is geen product en vaak leven de dieren die het goedkope vlees geven in de meest afschuwelijke omstandigheden. Ook de Nederlandse Bio-industrie is niet veel beter. Maar over de bio-industrie is al genoeg geschreven en we gaan in deze blog in op de negatieve gevolgen van de handel van o.a. vlees. Duidelijk mag zijn dat Nederland bijna het grootste import en door voer land is van veevoeders, die afkomstig zijn uit Zuid-Amerika waar oerwouden zijn gekapt zijn en nog steeds worden om soja te verbouwen voor veevoeders die ons land zonder probleem opkopen en door verhandelen. Ook het zelfde geld voor Palmolie waar vooral in Azië grote stukken regenwoud voor moeten wijken en geïmporteerd wordt omdat het net iets goedkoper is dan bijvoorbeeld olijfolie dat uit Europa zelf komt. We hebben het dus over producten die alles behalve duurzaam zijn en die de wereld versneld naar zijn einde brengen voor de winst van handelaren en multinationals.

Nederland mede de verantwoordelijk voor verdwijnen regenwoud

Als we veevoer (soja) importeren of palmolie dan zijn we mede verantwoordelijk voor het kappen van de Amazone en regenwouden in Azië. Maar ook als we vlees importeren is dat vaak niet anders. Het is namelijk recent uitgekomen dat we ons ook schuldig maken aan ontbossing in Argentinië. Dit blijkt uit het rapport ‘ Slaughtering the Chaco forest ‘ van Greenpeace Argentinië. In dit rapport dat uitgebracht is blijkt dat de Gran Chaco het een-na-grootste bos, van  Zuid-Amerika’s sinds 2017 bijna een kwart (18 miljoen ha) is kwijt geraakt (gekapt) ten behoeve van de vleesproductie, die verhandeld is naar o.a Nederland. De voortdurende uitbreiding van de landbouw en veeteelt dat ten koste gaat van het grootste regenwoud aldaar, gaat samen met mensenrechtenschendingen. Zo zijn er verschillende claims van inheemse mensen uit de regio die gedwongen worden te werken in omstandigheden van slavernij aldus Green Peace. Tussen 2017 en 2018 is de export van Argentijns rundvlees met 75 procent toegenomen. Zo’n 3,6 procent van dit vlees komt terecht op de Nederlands markt, waardoor ons land zich schuldig maakt aan het kappen van regenwoud en slavernij.

Nederlandse supermarkten als Ahold Delhaize, eigenaar van AH en tussenhandelaren, blijven vlees en andere producten afnemen van bedrijven die betrokken zijn bij het kappen van bos voor veeteelt en landbouw. Ahold Delhaize zegd daarmee te gaan stoppen in 2020, maar het is ook de overheid die het allemaal weer toelaat. (Bron Green Peace Nederland).

Varkenspest wordt ook veroorzaakt door varkensvlees verhandelen in diepvries containers

Afhankelijk van de marktprijs en de verwachtingen van de kopers en verkopers zich ontwikkeld kunnen containers met diepgevroren vlees onderweg nog verschillende malen van eigenaar wisselen. Zo importeer Nederland soms 1/3 en exportee2/3 weer van zijn varkens en koeienvlees naar het buitenland afhankelijk van de marktwaarde en vleessoort. Van kippenvlees wordt ½ ingevoerd om vervolgens het dubbelen weer uit te voeren. Soms komt dat importvlees van de andere kant van de wereld om het vervolgens weer naar een ander land aan de andere kant van de wereld weer te exporteren. Moeten we dan trots zijn als handelsland als je weet hoeveel dierenleed en CO2 deze handel gepaard gaat.

China het grootste land voor export vlees Europa

China is met zijn 1,4 miljard inwoners voor zo’n 50% de grootste producent van varkensvlees ter wereld. Het is doordat de vraag naar vlees toegenomen is (heeft een economische groei mee gemaakt) ook tevens de grootste importeur van vlees. Het varkensvlees dat China importeert, komt voor 60% uit Europa. China is dus een belangrijke handelspartner van Europa, maar tegen welke prijs! Momenteel wordt de handel van vlees naar China alleen, maar groter nu er varkenspest in dit land om zich heen slaat en de varkens massaal sterven. Voor mensen is het varkenspestvirus niet gevaarlijk.

De Afrikaanse varkenspest vormt bijna geen gevaar voor Nederland

De varkenspest kent twee varianten: de Klassieke (KVP) en Afrikaanse (AVP) varkenspest en beide zijn voor varkens erg besmettelijk. Het KVP-virus kwam in 1998 voor het laatst voor en komt ook al heel lang in West-Europa voor. Wilde zwijnen in Europa, Duitsland Luxemburg, Frankrijk en Slowakije) zijn een (mogelijke) besmettingsbron, maar er bestaat altijd een gevaar dat het via een reiziger mee wordt genomen. Sinds augustus 2018 heeft Afrikaanse Varkenspest (AVP) eerst in China en later ook in andere delen van Azië toegeslagen. Hele gebieden in China hebben nu al hun varkens verloren aan de Afrikaanse varkenspest, miljoenen dieren zijn dan ook geruimd en de epidemie lijkt een ongekende omvang te krijgen. Het is een van de grootste uitbraken van een dierziekte ooit.

Controle op varkensvlees op luchthavens verscherpt

Daar deze uitbraak wordt er op luchthavens goed gecontroleerd op vleeswaren uit China en Azië. Ook wordt er goed ontsmet bij de varkensboeren, voordat je de stal in mag. Eenmaal een varkensvirus in eigenland of varkensstal en dan heb je een groot probleem omdat het virus heel moeilijk uit is te roeien. In rouwe vleeswaren blijft het virus gemakkelijk maanden aanwezig en ook een besmette varkensstal blijft het virus nog maanden een besmetting bron, ondanks varkens geruimd zijn en er ontsmet is. Er moet te allen tijde een verbod komen op varkensproducten vanuit besmette landen zoals China en Azië.

Dierenleed door concentraties van varkens

Minstens de helft van de varkensstapel in China is verdwenen door de Afrikaanse varkenspest. Varkens werden soms levend begraven. Afrikaanse varkenspest mag dan niet schadelijk zijn voor mensen, maar ze kan jarenlang overleven in bevroren varkensvlees. Momenteel is er in China voor miljoenen euro’s aan vlees opgeslagen in vrieshuizen. Het gevaar is dat zodra het vlees na jaren later wordt ontdooid, er opnieuw een risico is op besmetting. Het varkensvlees is gekocht toen de varkensprijzen op hun laagst waren net rond de varkenspest uitbrak, omdat alle boeren van hun zieke beesten af moesten is het toen massaal verkocht en wordt opnieuw tegen hoge prijzen verkocht als de prijzen als de vraag hoog is, soms jaren later.

Varkenspest is de pest omdat er bio-industrie is

Doordat vlees wordt gezien als een product, ‘gewoon als vlees’ dat winstgevend is, blijven dieren lijden in kleine hokken, donkere ruimten en hebben veel stress. Ook doordat zeeschepen containers vol, rond de wereld naar andere landen vervoeren, is er sprake van veel CO2 uitstoot. De zestien grootste containerschepen stoten evenveel CO2 uit als alle auto’s in de gehele wereld. Daarnaast worden er overal in de wereld nog regenwouden gekapt om plaats te maken voor veevoer. Nederland als groot handelsland werkt daar aan mee!

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen