Vlierbessensap is natuurlijk biologisch

De vlier is een snelgroeiende heesters die je in de tuin dan regelmatig terug mag snoeien. In de lente rond mei/juni dragen ze schermbloemige witte bloemen, gevolgd door kleine rode, blauwachtige of zwarte vruchten.

Antioxidanten

De zwarte besjes van de vlier zijn erg gezond en van de rijpe vlierbessen maak je sap, wijn of hoestsiroop. De rijpe vlierbessen zijn rijk aan de vitaminen (A, B, C), kalium, invertsuiker, sporenelementen, organische zuren, tannine/ looizuur en bio-actieve stoffen. De sterkste antioxidanten helpen tegen keelpijn, verkoudheid en buikpijn en zo kan de vlierbes voor een natuurlijke genezing zorgen.

Vlierbessen zijn pas rijp wanneer de trosjes zwart zijn en zacht. Wacht niet te lang daar de bessen maar enkele weken aan de struik goed blijven. Je kan een schaar of klein snoei schaartje gebruiken en de trosjes met steeltjes moet je van de takjes af knippen. (Wel steeltjes geen takjes).

Onrijpe bessen smaken niet goed en groene bessen en delen van de vlier zijn giftig. Groene vlierbessen bevatten namelijk blauwzuur (waterstof cyanide. Blauwzuur is erg giftig, maar ook vluchtig, na verhitten van de vlierbessen is er echter geen risico meer.

Vlierbessen kun je overal wildplukken

Rouwe aardappelen of die door het licht groen zijn geworden zijn ook giftig en het zelfde geld voor groene tomaten. Ook Kiemende aardappelen bevatten een hoger gehalte aan solanine dat echter een andere giftige stof is en wel giftig blijft na het koken. Gewoon geen groene bessen is beter en zeker als je de zwarte vlierbessen kookt is het gif echt allemaal weg.

vlierbessensap maken

Na het plukken het geheel wassen, groene bessen dus weg gooien net zo als de blaadjes en rommeltjes die boven komen drijven. Net zo als bosbessen of bramen kan je overal vlekken (kleding of interieur) verwachten als het sap spettert of lekt en voorzorg maatregelen zijn dus wel geboden. Wanneer je met een vork wilt gaan ‘rissen’ om de besjes en steeltjes van elkaar te scheiden kan je sap spetters verwachten en is dus niet aan te raden afgezien van het vele werk. Gewoon zo veel mogelijk steeltjes eraf knippen knippen is voldoende.

Biologische vlierbessen gaan koken

Als je ongeveer een grote pan vol bessen hebt (1 kg) moet je ongeveer 1 liter water er aan toe voegen. Suiker is bewerkt en ongezond, maar normaal zou je er 500 gram kristal suiker toe moeten voegen. Om het geheel zoeter te maken kan je er bramen (sap) aan toe voegen. Nadat het geheel is gaan koken roer je het een beetje door met een spatel en laat het nog 20 minuten op een lager vuur zachtjes koken.

Biologische vlierbessensap maken

Als het goed is zijn dan na afloop alle bessen opengebarsten en kan je voorzichtig het geheel van de pan in een fijne zeef doen. Mocht de zeef niet fijn genoeg zijn dan kan je ook in de zeef een doek leggen die de pitjes tegenhouden. In beide gevallen het geheel laten uitlekken. Het sap kan je voor langere tijd bewaren, indien je afsluitbare jam potjes /flessen hebt met schroefdop of met een rubber afdicht ring. Maak ze dan nog even schoon met kokend water, voordat je met een trechter het sap er ingiet. Voor je dat gaat doen moet je het sap nog eenmaal opwarmen tot het net kookt (steriel en warm sap zuigt vacuüm nadat de dop er op zit). Hou er rekening mee dat wanneer je het sap gaat gebruiken en de dop er af is geschroefd, de houdbaar beperkt is. Je zou dus kleinere flessen kunnen gebruiken om dit probleem op te lossen. Verder als je klaar bent en de dop zit erop, zet de flessen dan op een koele donkere plek (niet voor het raam) en bij gebruik in de koelkast.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen