Vogelgriep te danken aan de pluimveehouderij

Je hebt er vast wel eens van gehoord, de vogelgriep. Een ziekte die door de jaren heen regelmatig op komt duiken. Het is een griepvirus dat het pluimvee in ons land af en toe flink bij de keel grijpt. In veel opzichten heeft het wel wat weg van de huidige pandemie waar wij ons als mens in bevinden.

Dierenziekte

Deze dierenziekte wordt vooral verspreid door wilde trekvogels. Tijdens de jaarlijkse trek komen deze vogels ook over Nederland en verspreiden ze het virus. Via de luchtwegen, oogvocht en uitwerpselen wordt het virus overgedragen. Vaak komt het op deze manier ook terecht bij kippen, kalkoenen en eenden. Voor deze vogelsoorten is het een gevaarlijke en dodelijke ziekte.

Pandemie

Ergens hebben de vogelgriep en het coronavirus wat dingen gemeen. Al is het alleen al dat beide gevallen een snel verspreidend virus zijn. De eerste golven van Covid-19 lijken op de golven van de vogelgriep. Het gaat hierbij natuurlijk om een compleet andere doelgroep maar de effecten zijn hetzelfde. Ook geldt er in tijden van uitbraak een ophokplicht voor pluimvee, wat in sommige aspecten lijkt op een lockdown.

Overdraagbaar

Meestal zijn alleen vogels het slachtoffer van de vogelgriep, maar in sommige gevallen ook mensen. Het virus is overdraagbaar op de mens. Dit is echter niks om je zorgen over te maken. De vogelgriep zoals deze in Nederland voorkomt is niet gevaarlijk voor mensen. Het kan zijn dat je er wat ziek van wordt en griepachtige verschijnselen krijgt. Dit kan een paar dagen aanhouden.

Boerderijen

Er is geen vaccin of ander redmiddel tegen de vogelgriep. Om verspreiding tegen te gaan moeten dus harde maatregelen genomen worden. Zo moeten bedrijven waar de ziekte voorkomt ruimen. Dit heeft een grote impact op de pluimvee en de pluimveehouders. De boeren die hun dieren gezond proberen te houden en de kost winnen met vogels hebben te kampen met de grote impact van de vogelgriep.