Opnieuw geen vreugdevuren in Den Haag

Vanwege de coronamaatregelen is het vreugdevuur in Den Haag dit jaar wederom afgelast. Burgemeester Jan van Zanen zegt dat er nu teveel onzekerheid is door de coronaregels.

De organisatoren van vreugdevuren in Den Haag maken zich zorgen over de toekomst. Door de aanhoudende droogte mochten er geen paasvuren ontstoken worden door inwoners vorige jaren. Corona zet streep door vreugdevuren en paasvuren om verdere besmetting voorkomen.

Geen vreugdevuren

Vreugdevuren ontstoken worden door inwoners van Noord-Holland en meerdere regio’s in Nederland. De windrichting is belangrijk, maar dit jaar zorgt de oostenwind voor smog die landinwaarts wordt geblazen. Hierdoor worden opnieuw woongemeenschappen in de rook gezet met als gevolg dat het fijnstof in de luchtwegen kan komen van bewoners. Het zal vooral de mensen treffen die al ademhalingsproblemen hebben en het hierdoor nog benauwder krijgen.

Fijnstof en smog door vuren

Al eerder zijn er grote problemen geweest met vuren, en de gemeente is verantwoordelijk of ze wel of niet door mogen gaan. De grootste overlast is voor bewoners in de buurt op het moment dat de wind verkeerd staat. Afhankelijk van de brandveiligheid, windrichting, windsnelheid neemt de lokale gemeenten een besluit om het vuren door te laten gaan.

Luchtkwaliteit door vuren

Fijnstof komt al in gevaarlijke hoeveelheden voor in de steden door het verkeer en soms ook industrie. Fijnstof in de lucht kan direct leiden tot ademhalingsproblemen. Uiteindelijk kan een langere blootstelling aan fijnstof leiden tot een verminderde longfunctie, verergering van astma en een toename van zware luchtwegklachten en vele andere gezondheidsproblemen.

Vreugdevuur of een ramp

Je kunt ook afvragen of deze paasvuren en vreugdevuur wel zoveel vreugde met zich mee brengen. Het is weer een van onze gewoontes die we moeilijk lijken te doorbreken, omdat er relatief een kleine groep er plezier aan beleeft. Paasvuren of vreugdevuren, het is net zoals vuurwerk in Nederland niet meer van deze tijd. Stoppen met vervuilen van de lucht is belangrijker dan wat lol.