Waarom worden er bestrijdingsmiddelen gebruikt boerenland?

Biologisch is heel goed voor de dieren. Geen bioindustrie en het milieu en geen kunstmest of slecht afbreekbare chemische gifstoffen, maar is het wel ook zo gezond als we denken. Het team van biologisch.website vinden de bovenste twee redenen om biologisch te eten, al reden genoeg om toch over te schakelen. Tenslotte staat de natuur en het milieu al onder druk en de bio industrie is ronduit misdadig. Maar dan zitten dan we nog wel met het feit dat er in kleine maten wel wordt gespoten op biologisch eten.!! Vaak worden bij het biologisch boeren heel wat andere maatregelen getroffen om het spuiten zoveel mogelijk te voorkomen….zie andere blogs…en dat kan zijn door sluipwespen tegen bladluis,strooisel tussen de gewassen tegen onkruid maar. biologisch eten is niet altijd onbespoten en er worden wel natuurlijke bestrijding middelen gebruikt!

Biologisch eten

Voor 95 procent van de consumenten die biologisch eten kopen, is het idee dat het onbespoten is de belangrijkste reden, blijkt uit Brits onderzoek. Maar biologisch eten is dus niet altijd onbespoten. De richtlijnen voor het EKO-keurmerk (de Europese standaard) staan een groot aantal natuurlijke pesticiden toe. Zit er dus toch gif op uw biologische groenten? Ja, in enkele gevallen, maar het verschil met reguliere landbouw is dat de bestrijdingsmiddelen natuurlijk zijn, en niet chemisch.

Bestrijdingsmiddelen

Zo wordt in de EKO-richtlijnen het gebruik van rotenon toe, gemaakt van de wortels van subtropische planten. Rotenon, ook wel C23H22O6, is giftig. Uit onderzoek blijkt dat ratten er parkinson-achtige verschijnselen van kunnen krijgen. Het goedje valt mitochondria in de neuronen aan, en dat maakt het gevaarlijk voor mensen en dodelijk voor veel insecten en vissen. Als rotenon verstandig wordt gebruikt, hoeft er geen gevaar op te treden. Maar dat geldt ook voor synthetische bestrijdingsmiddelen.

Biologische bestrijdingsmiddelen

Hebben als voordeel dat ze over het algemeen sneller afgebroken worden dan chemische (rotenon in maximaal zes maanden). Sommige chemische middelen zijn pas na decennia volledig afgebroken, en zo kunnen ze het grondwater langdurig vervuilen of via de voedselkringloop aan de andere kant van de aarde opduiken (via trekvogels die insecten opeten).

Chemische bestrijdingsmiddelen?

En als het eten op ons bord ligt, zitten er dan op of in regulier voedsel meer restanten van chemische bestrijdingsmiddelen? Ja, maar dat levert volgens de norm van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geen gezondheidsproblemen op en de percentages liggen ver beneden wettelijke eisen. De wetenschappelijke consensus is dat biologisch voedsel niet veiliger of onveiliger is dan regulier voedsel. Maar daarover valt te twisten of het zo veilig is.

Biologisch.website

Willen dit bovenstaande niet bestrijden daar er nog veel ( onafhankelijk) onderzoek moet worden verricht. Wel weten we dat er veel chemische bestrijding middelen gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid en zeer slecht voor het milieu. Kleine doseringen van chemisch gif worden in het lichaam ook niet gemakkelijk afgebroken en kunnen zich ‘ stapelen ‘. We kunnen wachten op onze wetenschappers het eindelijk eens zijn of dit wel of niet gevaarlijk is voor de gezondheid…..of je kan je gezonde verstand gebruiken en preventief alvast de veilige kant kiezen.

Biologisch voedsel beter?

We geven nog een recent voorbeeld waarom biologisch voedsel beter is dan niet biologisch voedsel en we hebben het dan over genetisch gemanipuleerd voedsel. Biologisch voedsel is nooit genetisch gemanipuleerd omdat het heel onzeker is of het onze gezondheid kan schaden. ( wel dus!)

Waarom worden er bestrijdingsmiddelen gebruikt?

In Brussel wordt op dit moment vergadert over het genetisch gemanipuleerde soja in de EU. Er wordt beslist over het voedsel van genetisch voedsel wel of niet moet worden toegelaten of wel/ wel of niet goed te keuren voor menselijke en dierlijke consumptie. Als de genetische soja toe wordt gelaten dan krijgen zowel Monsanto als Bayer groen licht om hiermee verder te gaan. Biologisch voedsel is nooit genetisch gemanipuleerde en hiermee kan worden voorkomen dat Uw gezondheid ondergeschikt wordt gesteld aan de giga winsten van bestrijding middelen of genetische industrie.

De momenteel specifieke toelating betreft de genetisch gemanipuleerde sojasoorten waarbij bestrijdingsmiddelen minder vat hebben op de plant. Hierdoor kunnen vele malen meer bestrijdingsmiddelen worden gespoten, zonder dat de plant doodgaat. Dat is ook meteen het grote probleem van GMO: ze bevatten residuen van bestrijdingsmiddelen op of in de soja boon, die naast onze consumptie ook op grote schaal wordt gebruikt als veevoeder.

De nieuwe sojabonen van Monsanto dragen de commerciële naam Roundup Ready 2 Xtend. Dat betekent dat ze niet alleen resistent zijn voor glyfosaat, maar ook voor het gif Dicamba. De IARC (International Agency for Research on Cancer) vermoedt dat glyfosaat bijdraagt aan het ontstaan van kanker. (zie andere blogs over Glyfosaat).

GMO sojasoorten

De EFSA deze GMO-sojasoorten zijn in Europa voorlopig goedgekeurd na een uitgebreid wetenschappelijk onderzoek. Helaas blijkt, dat meer dan de helft van de panelleden van de Europese commissie banden heeft met de industrie. Volgens het British Medical Journal heeft de EFSA belastende bewijzen genegeerd van meerdere studies.

De WHO

(Wereld Gezondheid Organisatie) heeft eerder dit jaar de link tussen glyfosaat en kanker naar het rijk der fabelen verwezen. Hier bleek, dat de voorzitter ruim een half miljoen dollar had aangenomen van Monsanto.

Het is schrikbarend dat de politiek en het bedrijfsleven op vele vlakken zo nauw samenwerken. De betrouwbaarheid van experts zegt eigenlijk weinig. Er is zoveel verdeeldheid in de wereld, dat je altijd wel een expert kunt vinden die je standpunten wil bevestigen. Daarom is het beter om zelf logisch na te denken.

Wat zijn dan de problemen van GMO-soja?
  • Ze bevatten per definitie bestrijdingsmiddelen.
  • Het is onbekend wat het effect is op onze gezondheid op de langere termijn.
  • Wereldwijde monoculturen zijn zeer kwetsbaar voor ziekten.
  • GMO-genen kunnen in wilde soorten terecht komen, met een mogelijk gevaar voor het milieu.
  • We geven ons zaad weg aan multinationals. Zaden zijn de bron van het leven en waren altijd voor iedereen beschikbaar. Willen wij de bron van ons eten weggeven aan op-geld-beluste megacorporaties?
  • Bij GMO-gewassen zijn allergische reacties niet meer te voorspellen. Wanneer er een pinda-gen wordt ingebracht in een meloen, kan iemand met een allergie voor pinda’s overlijden na het eten van een GMO-meloen.
  • GMO-zaden zijn erg duur in aanschaf en de boer zal deze kosten moeten doorberekenen aan de consument. De kans is dus groot dat ons eten duurder wordt op de lange termijn. In het begin is het goedkoper als lokkertje voor de boeren, maar naderhand zal de prijs steeds verder worden opgedreven.
  • Als een plant sterker wordt, worden bacteriën en virussen dat naar verloop van tijd ook, met alle mogelijke gevaren voor de gezondheid. Ook resistentie tegen bijvoorbeeld antibiotica kan hierdoor ontstaan.
Glyfosaat

Hebben recent ontdekt, dat het lichaam glyfosaat ziet als het aminozuur glycine. De lange ketens van eiwitten worden in het lichaam hierdoor naderhand afgekeurd en het lichaam moet het eiwit opnieuw produceren. Dit belast de cellen en heeft mogelijk op de lange termijn ziekte als gevolg. Wetenschappers brengen glyfosaat daarom met vele ziekten in verband. Deze kennis is zo nieuw, dat er nog geen definitief oordeel over bekend is. Zelf hanteer ik het better-safe-than-sorry standpunt en vermijd GMO daar waar mogelijk is.

In Nederland

Moet er op de verpakking worden aangegeven dat er GMO-grondstoffen gebruikt zijn wanneer het percentage hiervan boven de 0,9 ligt. In Amerika hoeft dat niet. Het ligt in de lijn der verwachting dat met het aanstaande TTIP met Amerika ook de meldingsplicht van GMO op de verpakking in Nederland zal verdwijnen. Het enige voordeel dat ik kan bedenken, is dat er meer mensen voor biologisch zullen kiezen. Bij biologische voedingsmiddelen is GMO beslist niet toegestaan.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen