Waarom de moestuin kalkbemesting in voorjaar?

Kalkbemesting is nodig om planten te laten groeien

Vooral in het voorjaar, als planten weer bladeren beginnen te vormen of als het gras weer begint te groeien is kalk bemesting raadzaam voor tuin en gazon. In de na zomer of herfst hebben de planten het niet meer nodig en zou je het alleen nog kunnen strooien om van de mossen in het gazon af te komen of de zuurgraad of ph-waarde van de bodem te verhogen.

Opbouw eiwit en verstevigen celwand

Kalk is voor planten ook onmisbaar voor het verstevigen van de celwand. Zonder een stevige celwand kan een plant niet omhoog groeien en is kwetsbaar voor wind. Ook is kalk nodig bij het aanmaken van wortels en blad. Ook zorgt calcium ervoor dat een plant kalium kan opnemen en ook andere mineralen.

pH zuurtegraad in de moestuin

De zuurgraad of pH-waarde moet rond de 7 liggen, maar kan verschillen per grondsoort en kan ook tussen de 1 en 14 liggen. Hoe lager het cijfer, hoe zuurder de grond. Door een testje te laten doen, op een grondmonster van je tuin, weet je precies of de bodem te zuur is of juist te kalkrijk. Je kan een pH-bodemtest eenvoudig thuis uitvoeren door bij een tuincentrum een bodem pH-tester te kopen.

Zuurgraad grond aanpassen

Als nu blijkt dat de pH-waarde van de bodem lager is dan pH waarde 7, dan kun je deze minder zuur maken door er kalkkorrels op te strooien. Mocht je nu een beplanting hebben als heide, camelia, skimmia, coniferen, rododendron, azalea of hortensia, dan is een zure bodem juist nodig en verkrijg je een hogere zuurgraad door er turfmolm op aan te brengen. Maar de meeste planten zijn gebaad bij een neutrale zuurgraad van 7 en zijn kalkkorrels alleen een uitkomst als de bodem te zuur is of in het voorjaar als bemesting. De meeste planten zijn kalk minnende planten zoals de buxus, clematis, druif, rozen, vlinderstruik, lavendel, seringen maar ook het gras van het gazon is gebaad bij kalkbemesting in het voorjaar.

Calcium voor een hogere pH waarde in de bodem

Het probleem van een te zure grond ontstaan meestal door teveel organische mest, naalden of tuinturf. Hierdoor is de kans groot dat de planten de mineralen die in de grond zitten niet meer op kunnen nemen. De kalkkorrels zorgen dan voor het verhogen van het calciumgehalte in de bodem en kunnen dit probleem tegen gaan.

Kalk minnende planten

Kalkkorrels mogen dus een pH- waarde verbeteraar of een meststof zijn voor planten die kalk minnend zijn, maar kan ook weer een ander probleem creëren. Teveel kalk kan het bodemleven namelijk op zijn kop zetten en doden. Dit komt omdat deze vaak kleine organisme, zich na langere tijd aan de bodem gesteldheid hebben aangepast. Indien je de zuurgraad door te veel kalkkorrels te veel verandert, kan het bodemleven zich niet snel genoeg aanpassen en sterft door de grote verandering. Het is dus belangrijk dat het veranderen van de zuurgraad geleidelijk gebeurt en je kan beter de kalk bemesting een paar maanden later nog eens gedoseerd herhalen, dan ineens de volle lading te geven. Zo kan het bodemorganisme wel de kalkbemesting zonder problemen opvangen.

Zeeschelpkalk

Een andere manier is door het strooien van zeeschelpkalk. Kalk van zeeschelpen wordt namelijk langzaam verteert en bevat ook net zo goed veel mineralen en sporenelementen die goed zijn voor de planten. Dit zeeschelpkalk heeft als voordeel dat het een langdurige werking heeft gedurende 3 jaar. Je hoeft dus maar een maal in de drie jaar te strooien. Daarnaast heeft het kalk van zeeschelpen het voordeel dat het niet snel kan uitspoelen, vooral in gebieden waar het veel regent is het dus een uitkomst. Ook door zijn en regulerend vermogen heeft een groot voordeel. De kalk wordt namelijk pas afgeven wanneer de zuurtegraad te laag wordt, wat weer ten goede komt aan het bodemleven en waardoor de zuurgraad meer in balance is.

Conclusie

Kortom het is heel belangrijk dat de zuurgraad van de bodem goed is, waardoor planten de voedingstoffen uit de bodem op kunnen nemen. Maar wees voorzichtig met kalkkorrels, omdat niet enkel te weinig calcium slecht is, maar ook een teveel aan calcium schadelijk kan zijn, met name voor het bodemleven.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen