Waarom is fietsen zo gezond?

Fietsen maakt gezond en sterk.

Fietsen is super gezond. Elke dag bewegen draagt onder andere bij aan een goede gezondheid, een gezond gewicht en sterke botten. Zo helpt bewegen bij afvallen, een betere conditie en meer weerstand. Nederland is bekend in de wereld om zijn vele fietsers en is heel geschikt om te fietsen vanwege zijn vele fietspaden. Het fietsen is gelukkig nog steeds tot aan de dag van vandaag nog steeds razend populair bij jongeren en nu ook steeds meer bij ouderen omdat de fietsen trapondersteuning hebben. De auto laten staan en met de fiets naar het opstappunt van het openbaar vervoer te rijden is in ons land ook bijna overal mogelijk.

Elke dag 30 minuten fietsen voor een goede gezondheid

Iedereen zou elke dag dertig minuten middelzwaar lichamelijk inspanning moeten leveren. Middelzwaar staat gelijk aan fietsen met een makkelijk haalbare snelheid van 16 km/u. Mocht je geen behoefte hebben om door regen en wind te gaan fietsen, dan is fietsen op de home trainer zeker een goede optie. Zie ook blog : fietsen kan ook thuis bij de buis.

Fietsen verlaagd de kans op:

– overgewicht – stress  hart- en vaatziekten  te hoge bloeddruk  ouderdomsdiabetes  botontkalking – stress – depressies.

Door te fietsen verbrandt je direct lichaansvet 

Lichaamsvet maakt niet alleen dat je elke dag vele kilo’s extra vet mee moet sjouwen, het is ook nog eens ongezond. Vet kan er voor zorgen dat je gezondheidsklachten krijgt zoals : hart- en vaatziekte, diabetes en zelfs kanker. Indien je elke dag een half uur actief beweegt kan je dit voor een groot deel worden voorkomen. Daarnaast moet je om gezond te blijven ook op je voeding letten. Vooral veel ( biologische) groente is belangrijk en 2 stuks fruit. Indien je elke dag een half uur actief beweegt zoals bij het fietsen, dan kan je lichaamsvet verbranden of kwijtraken. Hoe heerlijk is het niet, om je goed en fit te voelen!

Fietsen vermindert stress
Door regelmatig actief te bewegen en het liefst in de natuur, helpt om je lichaam en je geest te ontspannen en dat mag lopen, jogging of bijvoorbeeld fietsen zijn. Het gevaar van chronische stress is dat je lichaam hormonen aanmaakt zoals adrenaline en cortisol, wat op de langere termijn kan leiden tot dezelfde soort ontstekingsreacties in de bloedvaten als bij te veel vet.
Stress is heel gevaarlijk als je voor langere tijd dit ervaart of er mee te maken hebt.  Door stress wordt er als eerst adrenaline aangemaakt en vervolgens Cortisol. Beide zijn stresshormonen die je normaal helpen om adequaat te reageren op gevaren. Hiermee zet je wel le lichaam en geest onder druk en als het te lang duurt of te vaak dan kan het een zeer negatieve uitwerking hebben op het gehele lichaam. De meeste klachten beginnen met slaapproblemen, vermoeidheid waarna je in een negatieve spiraal komt en je uiteindelijk het een aanslag wordt op je gehele lichaam. Mocht je dus veel stress ervaren dan moet je ook dit op tijd weer zien te doorbreken ( elke dag) en sporten, bewegen of ontspannen zijn dus meer dan noodzakelijk om je gezondheid te sparen. Laat vooral ook de telefoon gewoon even thuis huis liggen en denk aan je zelf.

Fietsen helpt tegen beginnende diabetes (type 2)

Overgewicht en weinig beweging, maar ook door een oudere leeftijd en erfelijke aanleg, wordt de kans vergroot op diabetes type 2, ook wel ‘ouderdomsdiabetes’ genoemd. Van de mensen met suikerziekte, hebben 9 van de 10, diabetes type 2. Bij diabetes type 2 maakt het lichaam te weinig insuline aan, waardoor de bloedsuikers niet goed opgeslagen kunnen worden in de lichaam cellen. Mensen met diabetes type 2 krijgen meestal voedings- en bewegingsadviezen. Soms moet iemand ook insuline spuiten. Door elke dag gezond te eten en veel te bewegen, kan je diabetes 2 verminderen en zelfs doen laten verdwijnen .
Fietsen houdt je botten gezond

Hoe ouder je wordt, hoe brozer je botten worden. De dichtheid van je botten neemt namelijk na je 30ste levensjaar af, waardoor je eerder je botten kan breken. Beweging kan helpen dit tegen te gaan, omdat je botten waneer ze voldoende belast worden weer sterker worden.

Fietsen vermindert de kans op hart- en vaatziekten

Regelmatig bewegen kent een preventief effect op de belangrijkste oorzaken van hart- en vaataandoeningen of verhoogde bloeddruk. Bij bewegen stroomt het bloed sneller door de bloedvaten, omdat het hart sneller is gaan pompen. Doordat de vaten flexibel worden gehouden heb je minder kans op hart- en vaatziekten of een hoge bloeddruk.

Cholesterolgehalte

Een te hoog cholesterol gehalte wordt meestal veroorzaakt door verkeerde voeding en te weinig te bewegen. Een te hoog cholesterolgehalte geeft een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Cholesterol is een vetachtige stof die het lichaam nodig heeft voor het maken van cellen, hormonen en gal, maar bij een te hoog cholesterol gehalte kan cholesterol zich in de wanden van slagaders gaan nestelen en zo een vernauwing veroorzaken (slagaderverkalking). Hierdoor kan het bloed steeds moeilijker door het lichaam worden gepompt met alle gevolgen van dien die zelfs tot de dood kan leiden.  Als je voldoende beweegt, dan daalt vanzelf ook het cholesterolgehalte in het bloed en is meer dan noodzakelijk voor die mensen die erfelijk belast zijn, weinig bewegen of verkeerd eten.

Spanningen, depressieve klachten

Bewegen verlaagt de kans op depressieve klachten, omdat je geest ontlast wordt door de afleiding en doordat er een gelukshormoon vrijkomt. Bij iedere vorm van lichaamsbeweging, (dus ook bij fietsen) produceert je lichaam namelijk de stof serotonine. Dit is een neurotransmitter die je vrolijk maakt, je slaap en humeur verbeterd.

Als je te weinig serotine in je lichaam hebt, kan dit leiden tot slapeloosheid, migraine, rusteloosheid en vermoeidheid.

Verbeter je humeur met beweging

Aan je conditie werken verbetert je humeur waardoor je alles rooskleuriger ziet en beter in je vel zit. Jouw goede humeur is goed voor je relatie met anderen, je zelfvertrouwen en je weerstand.

Beter slapen

Door de vermoeidheid, vermindering van stress, slaap je beter en pieker je minder. Doordat  je vervolgens beter uitgerust bent, kan je ook meer stress en spanningen verdragen.

Kortom

Fietsen of bewegen heeft veel gezondheid voordelen.Door regelmatig in beweging te zijn, bouwt je conditie op, waardoor je geest en lichaam zich beter voelen. De meeste mensen ervaren dan ook minder stress, zich zelfverzekerder, gelukkiger en vrolijker.

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen