Waarom is straling mobiel soms schadelijk?

Je modem je mobiel

Ja en zelf de zendmast zenden straling uit, die vergelijkbaar is met de straling van je magnetron maar dan heel zwak. Je moet je telefoon ook tegen je hoofd houden om te kunnen spreken van gevaar en dat gevaar is (hersen)

Kanker

Je celdeling kan worden beïnvloed door de straling en allemaal zonder we er erg in hebben want je ziet hoort en ruikt de straling niet. Je zou je modem of telefoon uit moeten zetten als je hem niet gebruikt maar wie doet dat! Momenteel wordt er weinig of geen onderzoek naar gedaan en niks is echt bewezen waardoor niemand zich ( onterecht) zorgen maakt. “Iedereen heeft er een en wie kan nog zonder”

De mobiele telefoon

is in een paar jaar het belangrijkste apparaat in ons leven geworden. Bijna iedereen heeft er wel één, ook kinderen. Er wordt gewaarschuwd voor de gevaren van de straling van telefoons. Om kinderen te beschermen hebben landen als Frankrijk en Oostenrijk mobiel bellen op scholen verboden. In Nederland is het opvallend stil.

In haar boek Disconnect bespreekt de Amerikaanse epidemiologe Devra Davis de gevaren van mobiel telefoongebruik en hoe de telecomindustrie er alles aan doet om deze gevaren onder het tapijt te vegen. Wereldwijd zijn er meer dan vijf miljard mobieltjes in omloop en dat aantal neemt alleen maar toe.

Uitlaatgassen

Volgens Davis gaat het inmiddels veel verder dan het mogelijke verband tussen mobiel telefoneren en bepaalde vormen van kanker, het standpunt dat formeel is ingenomen door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De WHO plaatst mobiel bellen in dezelfde categorie als DDT en uitlaatgassen.

Davis, mede-oprichter van het Environmental Health Trust, is bezorgd over de invloed van de microgolven die mobiele telefoons uitzenden op het brein van met name kinderen en peuters. Overigens worden microgolven in een hogere energieconcentratie gebruikt in de magnetron.

Hyperactief gedrag

Volgens Davis heeft de straling van mobieltjes ook invloed op het sperma. Uit nieuwe onderzoeken zou blijken dat dieren die worden blootgesteld aan straling van mobiele telefoons vaker jongen krijgen die hyperactief gedrag vertonen en bovendien een kleiner brein hebben.

Ze vraagt zich af of de straling effecten op het zenuwstelsel heeft waar we nog niets van weten. Sinds het toenemende gebruik van mobiele telefoons hebben steeds meer mensen last van tinnitus, hoofdpijn, migraine en duizeligheid, zonder dat ze dit kunnen verklaren.

Wat is straling

Sommige soorten straling gaan dwars door ons heen, zoals radiogolven en andere soorten straling worden in ons lichaam opgenomen, zoals infrarood straling. Soms wordt straling gedeeltelijk opgenomen zoals zichtbaar licht, de kleuren die we zien is dat deel van het licht wat wordt teruggekaatst.

Indien straling voldoende energie heeft kan deze straling een elektron vrijmaken uit de schil van een atoom, dit noemen we een ionisatie. Straling die ionisaties veroorzaakt bij het in contact komen met materie (zoals een menselijk lichaam, lucht of water) wordt daarom ioniserende straling genoemd. Het materiaal waarin deze ionisaties plaatsvinden, kan hierdoor kapot gaan: de bindingen tussen atomen in moleculen kunnen breken. Als dit materiaal menselijk weefsel is, kan het ontstaan van schade op molecuulniveau leiden tot biologische effecten.

Het bekendste voorbeeld van ioniserende straling is de straling die wordt uitgezonden door radioactieve materialen. Er wordt vaak gesproken over radioactieve straling, dit is ook de term die vanwege de grotere bekendheid hier verder gebruikt zal worden. Een ander voorbeeld van ioniserende straling is de elektrisch opgewekte straling die uit een röntgenbuis komt. Deze straling wordt meestal röntgenstraling genoemd.,

Groen Nieuws

Het gaat erom dat tieners het onderzoek kunnen doen naar straling (ook al is het zo nog niet bewezen daar andere factoren een rol gespeeld kunnen hebben) maar onderzoekers niet!?

Vijf tienermeisjes uit Denemarken hebben aangetoond dat draadloos internet schadelijk is voor planten. Ze plaatsten zes bakken met tuinkers 12 dagen lang in een kamer met een wifi-router. Hetzelfde aantal bakken werd in een ruimte zonder draadloze router gezet. In de ruimte zonder wifi bloeide de tuinkers op, maar in de kamer met straling verwelkten de planten of stierven ze af.

Concentratieproblemen

In 2010 bleek al uit onderzoek van de Universiteit Wageningen, de TU Delft, TNO en de gemeente Alphen aan den Rijn dat de elektromagnetische straling van draadloos internet en de straling van mobiele telefoons een negatief effect hebben op planten en bomen. Volgens de onderzoekers veroorzaakt de straling van draadloos internet het afsterven van blad en het achterblijven van groei bij bomen en gewassen.

Concentratieproblemen op school

De vijf meisjes kregen last van concentratieproblemen op school als ze de nacht ervoor naast hun gsm hadden geslapen. Ze dachten dat het iets met de straling te maken had en besloten een experiment te doen.

Omdat ze niet beschikten over de middelen om de invloed van gsm-straling op de mens te testen, plaatsten ze planten naast een router. De scholieren concludeerden dat de straling van draadloos internet wereldwijd miljoenen mensen kan schaden.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Wesley van der Linde

Tip de redactie

Wij zijn altijd op zoek naar het laatste nieuws.

Meer over

Net binnen

Gerelateerde artikelen